Als techniek in speelfilms niet klopt
Als je wetenschappelijk en/of technisch een beetje onderlegd bent, is het kijken naar speelfilms niet altijd even leuk. Des te leuker zijn YouTube-video’s die fouten signaleren en laten zien dat correcte wetenschap een goed verhaal niet in de weg hoeft te staan.
De aanleiding: een heel aardige video van het kanaal CineFix die speciaal gaat over de techniek van liften in speelfilms. Kun je ontsnappen door het plafond van een lift? Is er op de bodem van een liftschacht een veilige ruimte? En vooral: kan een lift een mens onthoofden? Cinefix heeft een liftexpert uitgenodigd die dit soort vragen beantwoordt, en lardeert een en ander royaal met citaten uit de besproken films. Jammer alleen dat de expert niet altijd antwoord geeft op de gestelde vraag. Ik heb de indruk dat dat ligt aan de montage; er is duidelijk stevig gesneden in ’s mans verhaal.
Zo'n wetenschapstoets zou hoe dan ook vaker moeten gebeuren. Zelfs als je actief zoekt op YouTube, vind je maar weinig van dit soort welkome checks. Het kanaal WatchMojo heeft tweemaal een video gemaakt over ‘Movies with Bogus Science’: een in 2015 en een in 2016. Allebei verdienstelijk, al lijden ze allebei óók onder een te hoog tempo en een te flitsende montage (meer hierna).
Prettiger is de manier waarop het kanaal ScreenJunkies het doet: in tien minuten niet tien, maar één film behandelen en dat doen, net als CineFix, in een gesprek met een expert. Dat is in dit geval steeds de natuurkundige Clifford Johnson, die niet alleen verstand van zaken heeft maar ook gevoel voor humor en begrip voor het feit dat in een film nu eenmaal een verhaal verteld moet worden. Johnson en presentator Hal Rudnick zijn goed op elkaar ingespeeld en laten soms expres merken dat een deel van hun dialoog afgesproken werk is. Twee tot drie keer per jaar stort ScreenJunkies zich volgens deze formule op wetenschap en techniek. Als we van de drie hier genoemde kanalen een top-drie moeten samenstellen, staat ScreenJunkies op één.