Alliander investeert fors in energienet
Netwerkbeheeerder Alliander investeert komend jaar 844 miljoen euro in versterking van de energienetten. Dat is nodig om de energievoorziening voor bedrijven en bewoners betrouwbaar te houden, stelt de netwerkbeheerder in zijn dinsdag gepubliceerde Jaarplan 2019.
Volgens Alliander blijft de vraag naar nieuwe aansluitingen op het elektriciteitsnet fors toenemen. Maar daarnaast vormt de energietransitie een aanslag op de bestaande netten. De opmars van de elektrisch vervoer heeft er in 2018 toe geleid dat het aantal laadpalen in de verzorgingsgebieden van Alliander met 20 procent is toegenomen tot meer dan 4350.
Ook het vermogen van duurzame zonne-energie steeg afgelopen jaar fors, met 76 procent. In totaal leverden zonnepanelen en windmolens in het verzorgingsgebied van Alliander (ongeveer eenderde van Nederland) elektriciteit voor ruim 1 miljoen huishoudens terug aan het net. Alliander heeft in Nederland 5,7 miljoen aansluitingen (2017), verspreid over Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Friesland en Flevoland.
Klimaatakkoord
Dit jaar werpt het aanstaande Klimaatakkoord zijn schaduw vooruit. In 2020 moeten alle provincies en gemeenten hun Regionale Energiestrategie klaar hebben. 'Dit vereist een intensieve samenwerking tussen gemeenten, provincies, netbeheerders en andere betrokken partijen', stelt CEO Ingrid Thijssen in een persbericht dat Alliander dinsdag publiceerde.
'Wij zijn er met elkaar verantwoordelijk voor om een optimale duurzame energievoorziening per wijk te ontwerpen, zodat we geen onnodige maatschappelijke kosten maken. Bovendien zouden de Regionale Energiestrategieën de basis moeten vormen voor een planmatige aanpak, zodat iedereen weet wat er wanneer waar moet gebeuren. Het liefst zo ver mogelijk van tevoren, zodat we vergunningstrajecten op tijd kunnen doorlopen en zodat we de schaarse technici van ons, onze aannemers, bouwbedrijven en installateurs daar in kunnen zetten waar ze het hardst nodig zijn.”
Nieuwe projecten
In 2019 wil Alliander onder meer lokale energieveilingen organiseren, om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, zo maakt het Jaarplan duidelijk. Eind vorig jaar ging in Nijmegen al een dergelijke energiemarkt van start (lees: 'Flexmarkt voor energie in Nijmegen-Noord') en binnenkort start een vergelijkbare flexmarkt voor de Zuidplaspolder in Zuid-Holland.
Ook zet Alliander in op flexibel laden van elektrisch vervoer. Auto's worden daarbij opgeladen op momenten dat er weinig vraag is naar elektriciteit. De maatregel moet ervoor zorgen dat het bestaande net beter wordt benut. Dat scheelt extra investeringen.
All-electric
De investeringen betreffen met name nieuwe aansluitingen. 'Van ons grootste type aansluitingen - nodig voor bedrijven die veel stroom vragen of windparken die veel stroom terugleveren op het elektriciteitsnet – maakten we er tot 2 jaar geleden een twintigtal per jaar. Voor dit jaar staan maar liefst 90 van deze aansluitingen in de planning', meldt Alliander in het Jaarplan. Daarnaast moet het net op diverse plekken worden versterkt, onder meer om de grote capaciteitsvraag van bijvoorbeeld all-electric nieuwbouwwijken en datacenters aan te kunnen.
Automatische sturing
Daarnaast start de netwerkbeheerder een onderzoek naar automatische sturing in zon- en windparken. Vanuit Europa is geregeld dat grote zonneparken en windparken het energiesysteem moeten kunnen ondersteunen. Ze beschikken hiervoor over systemen die spanning en vermogen kunnen sturen. Liander, een van de onderdelen van Alliander, gaat onderzoeken of dit kan worden geautomatiseerd op basis van de aanwezige netcapaciteit. Als er netcapaciteit vrij is, is het mogelijk om via automatische stuurmogelijkheden extra duurzame opwek mogelijk te maken met de bestaande netcapaciteit, aldus de netwerkbeheerder.
Het nutsbedrijf Alliander, voortgekomen uit energiebedrijf NUON is eigendom van een aantal provincies en de stad Amsterdam. Afgelopen jaar investeerde het al 809 miljoen euro in netversterking. In de jaren daarvoor investeerde het nurtsbedrijf jaarlijks rond de 400 miljoen euro in het net.
Beeld: Depositphotos