Een Chinese startup bouwde een variant van ChatGPT, die veel goedkoper is maar net zo goed lijkt te werken. Dat maakt bedrijven en investeerders in het westen behoorlijk zenuwachtig.

---------------------------
Update 30 januari:

DeepSeek bleek bij aanvang een openstaande database te bevatten: een gegevensbestand waar iedereen die hier een beetje handig in is bij kon komen. Het lek werd gisteren ontdekt door het Israëlische cloud-beveiligingsbedrijf Wiz, toen het de beveiliging van het nieuwe AI-platform DeepSeek maar eens besloot te testen op kwetsbaarheden. Al na een paar minuten vonden de testers de publiek toegankelijke database, met een miljoen regels aan gegevens. Hierbij zaten onder meer chatberichten en geheime codes, schrijft het beveiligingsbedrijf in een blog. Ook zouden kwaadwillenden via deze ingang verder het systeem kunnen binnendringen. Het lek vormde hiermee een risico voor zowel DeepSeek zelf als voor zijn gebruikers.

Wiz nam contact op met DeepSeek, dat de database binnen een uur offline haalde. Of anderen het lek ook gevonden hebben en daar eventueel misbruik van hebben gemaakt, is niet bekend.

----------------------------------------------

 

Vraagt u ChatGPT of Gemini wel eens om hulp bij het schrijven van een mail of het beantwoorden van een vraag? Vanaf is er nĂłg een model dat u hierbij kan helpen. Dit nieuwe large language model is ontwikkeld door het Chinese bedrijf DeepSeek.

Twee jaar geleden werd deze startup opgericht door van de Chinese ingenieur Linang Wenfeng, nu al komt het met een gratis beschikbare chatbot. En het bijzondere: die heeft volgens het bedrijf zelf nog geen zes miljoen dollar gekost. Dit terwijl iedereen er tot nu toe vanuit ging dat het maken van deze technologie voor minder dan enkele tientallen miljoenen dollars niet mogelijk was, en dus voorbehouden zou zijn aan grote Amerikaanse bedrijven als Google, Microsoft en Meta.

Toch doen de Chinese chatbot-modellen DeepSeek-V3 en DeepSeek-R1 niet onder voor die van de concurrenten. DeepSeek-V3 is vergelijkbaar met OpenAI’s chatbot ChatGPT-4o, de gratis versie die de meeste mensen gebruiken. DeepSeek-R1 is vergelijkbaar met ChatGPT-01, een AI-chatbot die niet alleen vragen beantwoordt maar ook laat zien hoe hij bij het betreffende antwoord is terechtgekomen.

Minder chips

De reden dat de Chinese startup zijn model zoveel goedkoper kon maken, is dat het er in slaagde een rekenmethode te bedenken waarvoor veel minder chips nodig zijn. Waar de topbedrijven van de wereld hun modellen tot nu toe trainden met supercomputers die zestienduizend chips of meer bevatten, hadden de Chinezen genoeg aan een computer met tweeduizend chips, schreef The New York Times afgelopen maandag. 

Hiervoor schuift het systeem de data tijdens het proces van patroonherkenning heen en weer tussen verschillende, gespecialiseerde modellen – iets dat ook de andere taalmodelontwikkelaars al hadden geprobeerd, maar tot nu toe te veel tijd kostte. Daarbij heeft DeepSeek ook nog eens veel minder geavanceerde chips gebruikt, zegt het bedrijf zelf. Het kocht deze chips bij het Amerikaanse hardwarebedrijf Nvidia.

Niet alleen de grote AI-bedrijven zijn daarom verontrust over de nieuwe ontwikkelingen, maar ook chips- en chipsmachinefabrikanten. In Nederland ging de koers van ASML, ASM International en Besi maandag 9 tot 10 procent omlaag, in Amerika ging Nvidia onderuit. 

Plagiaat?

Intussen is de strijd tussen de bedrijven losgebarsten. OpenAI en Microsoft beschuldigen DeepSeek ervan onrechtmatig gebruik van hun data te hebben gemaakt – dus DeepSeek te hebben getraind met behulp van de Amerikaanse chatbots. Dat is in de gebruikersvoorwaarden met nadruk verboden.

Opmerkelijk daarbij is wel dat OpenAI en Microsoft zelf ook zijn aangeklaagd voor onrechtmatig datagebruik, onder meer door The New York Times, wegens schending van het auteursrecht.

Ook zegt het Chinese bedrijf al diverse malen door grootschalige cyberaanvallen te zijn getroffen.

Uitproberen

Wie DeepSeek wil uitproberen, kan dat gewoon doen door de app te downloaden, die in de meeste appstores vrij verkrijgbaar is. Hoe veilig dat is, is lastig te zeggen, maar dat geldt ook voor de concurrenten Gemini en ChatGPT. Denk aan het adagium: als iets gratis is, ben je zelf het product. 

Ook wie het model zelf wil doorontwikkelen kan zijn gang gaan: DeepSeek-R1 is een volledig Open Source-model. Wellicht is dat een extra reden dat de Amerikaanse big-tech bedrijven zo zenuwachtig zijn.

Er zijn overigens ook vragen die DeepSeek ontwijkt, schrijft de NOS op haar website. Wie informatie zoekt over de studentenopstand op het Tiananmenplein in Peking in 1989, krijgt niet te horen dat die bloedig werd onderdrukt, maar dat een vraag over wiskunde, programmeren of logica wellicht interessanter is.       

Kanttekeningen

Voor Europa kan DeepSeek goed nieuws zijn, schrijft tech-expert Jarno Duursma in zijn nieuwsbrief Trending in Tech. Zowel het feit dat dergelijke chatbots niet heel duur hoeven te zijn, als dat er nu Open Source software beschikbaar is, maakt dat het ook voor Europa haalbaar moet zijn met een eigen versie te komen.

Toch plaatst hij ook kanttekeningen. De claim dat DeepSeek nog geen zes miljoen dollar kostte komt van het bedrijf zelf, we weten niet wat daar binnen en buiten is gelaten.

En de koersdalingen? Een tijdelijk effect, denkt Duursma. The AI-game is on, dus er zullen straks alleen maar steeds meer chips nodig zijn.

 

Openingsbeeld: Depositphotos