Voedsel en high tech komen steeds dichter bij elkaar, zo bleek tijdens het Agro food & technologiecongres in Wageningen. ‘Straks inspecteert een drone hoe het gewas er voor staat.’


3D-geprint suikergoed                                    (Foto 3dsystems)

Het is even wennen, een 3D voedselprinter. Maar als je dan een printkop zo’n prachtige chocoladekroon op een biscuitje hebt zien spuiten, wil je er zelf ook wel eentje om sjieke bonbons te maken. Of om taarten op te spuiten. ‘De 3D printer is interessant voor koks, maar vooral  ook voor verzorgingstehuizen’, vertelt Frits Hoff, directeur van FabLab Maastricht.

FabLab Maastricht was een van de standhouders op het drukbezochte Agro food & Technology congres afgelopen week in Wageningen. De wereld van de high tech en de landbouw en voedsel komen steeds dichter bij elkaar, zo bleek. ‘Die cross-over is ook nodig, wil de Nederlandse agrofoodsector concurrerend blijven’, stelde Guido Landheer, directeur Topsectoren en Industriebeleid van het ministerie van EZ.

Sprekers voorspelden dat sensoren en camera’s in de agrofood steeds belangrijker zullen worden. Hans Izeboud van het bedrijf Aris laat een artist impression zien van een kas met rijdende cameraatjes en een drone. Zijn bedrijf levert camera’s, robotica en software aan agrobedrijven waaronder kuikenbroedbedrijven en orchideekwekers. Die maken van elke plant een aantal foto’s per uur. Een klik op de computer, en de manager in deze kas ziet bijvoorbeeld hoe lang en breed de blaadjes en vruchten van al die planten zijn. Waarna de klant gemeld kan worden wanneer hij hoeveel tomaten kan verwachten. ‘Met zulke nauwkeuriger informatie door de keten heen kun je voedselverspilling voorkomen’, meent Izeboud. Zijn bedrijf zoekt nu een toeleverancier van goedkope camera’s, om nog meer informatie uit een kas te halen dan het al doet.


Een drone inspecteert het gewas.

Veel van de getoonde innovaties moeten de markt nog vinden. De voedselprinter van FabLab kost nu 2500 euro. Voor restaurants, bakkerijen en verpleeghuizen geen onoverkomelijk bedrag, maar hij moet nog verder worden geautomatiseerd: bijvoorbeeld de pasta moet nog met de hand in de printkop worden gestopt. En hij moet ook sneller. Nu doet hij over een twee centimeter hoge chocoladekroon nog vijf minuten. Zulke fine-tuning kost geld, en daarom staat FabLabs 3D printer over drie weken op KickStarter, de site voor crowdfunding.  ‘Stel je voor’, zegt Hoff. ‘Ouderen die moeilijk slikken krijgen nu steeds dezelfde porties puree op hun bord. Met onze 3D printer kunnen ze kiezen voor bijvoorbeeld een blauwe visvorm of een paarse kroon.’ (Marianne Heselmans)