4G-internet op de maan
De volgende mens op de maan kan straks met zijn smartphone naar huis bellen. Want in 2019 installeert Vodafone Deutschland samen met de bedrijven Nokia en PTScientists een klein 4G-netwerk op de maan. Voor er mensen op de maan komen is de verbinding ook al nuttig: een ruimteschip en twee maanrovers maken er gebruik van, om haarscherpe beelden van de maan naar de aarde te sturen.
Het ruimteschip ALINA (Autonomous Landing and Navigating Module) wordt in 2019 met een SpaceX Falcon-raket in een baan om de aarde gebracht. Daar schiet het schip los en begeeft zich vervolgens op de 390.000 kilometer lange route naar de maan, om daar te landen.
Aan boord draagt ALINA twee quattro maanrovers van Audi. De rovers zullen het maanoppervlakte visueel onderzoeken. ALINA is uitgerust met een 4G-basisstation. De twee rovers staan net als onze mobiele telefoons in draadloos contact met het basisstation, dat op zijn beurt met een zogenoemde Deep-Space-Link met de servers van het Mission Control Center in Berlijn in contact staat.
Uploaden beter dan downloaden
Het meest markante verschil met 4G op aarde zit hem in het gebruik van het mobiele net: “We draaien het proces als het ware om”, zegt Vodafone-woordvoerder Caren Altpeter. “In de uplink (voor hoge resolutie videomateriaal naar de aarde) worden meer data verstuurd dan in de downlink (voor telecommando's en besturing)”.
Verder zijn de antennes veel korter. Op de ALINA zijn ze 2,5 tot 4,5 meter hoog, op de rovers een halve tot één meter. De verbinding tussen schip en rovers moet zo ook tot een afstand van vijf kilometer betrouwbaar blijven. De gebruikte bandbreedte is 1800 Mhz.
Minder energie
De communicatieverbindingen met het eerste buitenaardse 4G-station verbruiken aanzienlijk minder energie dan de bestaande ruimtecommunicatie-systemen. Vroeger moest er steeds een pauze worden ingelast om de apparaten op te laden met zonne-energie, de enige energiebron in het heelal. Nu kunnen de rovers door een veel gunstiger energiemanagement tegelijkertijd rijden, video-opnames maken en ze doorsturen naar het basisstation.
tekst: Judith Stalpers
beeld: PTScientists