De heilige graal van de geneeskunde is om foutjes in het DNA te herstellen en zo mensen te laten opgroeien zonder de rampzalige erfelijke ziekte van zijn ouders. Er is nu een nieuwe, toegankelijke methode voor het bewerken van genen: CRISPR-Cas9 genaamd, met tal van varianten op dit "moleculaire zakmes". Deze eenvoudige, betaalbare techniek voor genbewerking levert in het lab veelbelovende resultaten, maar roept tegelijk tal van ethische vragen op. Moeten we wel sleutelen aan de natuur? Krijgen we nu designer baby's? Welke Doos van Pandora trekken we eigenlijk open? De Ingenieur volgt dit debat op de voet en brengt regelmatig het laatste nieuws op het gebied van genbewerking. In dit dossier bundelen we het voor u.

Techniek voor genbewerking breekt door

Het jaar 2015 bracht de absolute doorbraak van CRISPR-Cas, een techniek voor het doorknippen van DNA. Dit eenvoudige gereedschap is zeer breed inzetbaar: het helpt bij onderzoek naar kanker, biedt zicht op nieuwe behandelingen van erfelijke ziektes en maakt het genetisch aanpassen van gewassen eenvoudiger.

Lees verder

Wetenschappers: nu nog geen designer baby’s

Experts op het gebied van DNA-manipulatie noemen het onverantwoord om op dit ogenblik genetisch veranderde baby’s te creëren. ‘We moeten eerst weten of het veilig is, en er is brede maatschappelijke overeenstemming nodig over de wenselijkheid ervan’, aldus hun verklaring. Een totaalverbod willen de wetenschappers niet.

Lees verder

Vertraging plantenonderzoek door onduidelijkheid EU

Dankzij de doorbraak van de CRISPR-Cas-technologie is het genetisch aanpassen van gewassen nu praktisch kinderspel. Dat opent mogelijkheden om gewassen sterker, duurzamer en efficiënter te maken. Door onduidelijkheid in regelgeving loopt plantenonderzoek echter onnodig veel vertraging op.

Lees verder