Met behulp van twee emmers kan een zonnecel 30 % efficiënter worden. Door de emmers en de cel aan een frame te bevestigen en één van de emmers tactisch leeg te laten lopen, volgt de zonnecel de zon en produceert hij dus meer energie. 

Onderzoeker Beth Parks van Colgate University presenteert dit low-tech systeem deze week op een conferentie van de American Physical Society. Het idee is vooral bedoeld voor mensen in afgelegen gebieden, waar geen elektriciteitskabels liggen. Een goedkoop, draagbaar systeem kan dan uitkomst bieden. 

 

Verstoorde balans

Parks’ idee is simpel: ze bouwde een soort wip met aan beide kanten een emmer. Eén vulde ze met stenen, de andere met hetzelfde gewicht aan water. In het midden zit een zonnecel. Vervolgens experimenteerde Parks door een gat in de watermmer te maken. Het water liep langzaam weg, de balans tussen beide emmers werd verstoord en het frame begon te draaien. 

Door het gat in de wateremmer precies groot genoeg te maken, volgde de draaiing precies de beweging van de zon. Parks testte het systeem 20 dagen lang en zag dat de opbrengst 30 % hoger was dan bij een stilstaande cel. De kosten van de emmers en het frame waren lager dan de extra opbrengsten, waardoor het systeem in principe winstgevend is.

Het systeem (zonder de emmers, die aan weerszijden van het paneel komen te hangen). Beeld: Beth Parks

Het biedt vooral uitkomst voor mensen in afgelegen gebieden of ontwikkelingslanden. Als er geen stroomkabels liggen en een hele zonne-installatie met meerdere grote panelen te duur is, kan dit simpele systeem toch een redelijke hoeveelheid energie leveren voor de basisbehoeften. 

 

Regen gooit roet in het eten

Het systeem heeft ook nadelen: de leksnelheid voor de wateremmer zal per locatie bepaald moeten worden. Rond de evenaar beweegt de zon immers anders dan dichter bij de polen. Ook moet de emmer regelmatig bijgevuld worden en kan regen het systeem verstoren. Parks heeft nog niet gezegd hoe ze deze problemen op gaat lossen. 

Het idee om een paneel de zon te laten volgen is niet nieuw. Maar meestal is het relatief duur om de zon te volgen. Je moet de panelen installeren op palen die kunnen ronddraaien en je hebt sensoren nodig die vertellen waar de zon is. Het emmersysteem is simpeler om te maken en te onderhouden.

Beeld: Vinaykumar8687

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.