Vrouwen die een autogordel dragen hebben een veel grotere kans om ernstig letsel op te lopen bij een frontale aanrijding dan mannen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers, verbonden aan het Center for Applied Biomechanics van de University of Virginia, bestudeerden de gevolgen van bijna 23.000 frontale botsingen in de Verenigde Staten uit de periode 1998 tot 2015. Daarbij waren in totaal meer dan 31.000 mensen betrokken, vrijwel evenveel mannen als vrouwen en allemaal boven de 13 jaar oud. 


Gordel baat vooral mannen

De studie wees uit dat de vrouwen met een autogordel om liefst 73 procent meer risico lopen op ernstig letsel dan mannen die een gordel dragen. Het gaat daarbij vooral om verwondingen aan het onderlichaam, maar ook op andere types letsel lopen vrouwen een groter risico. Eventuele factoren die bij het ontstaan van letsel een rol kunnen spelen, zoals de ernst van de botsing, leeftijd, postuur en body mass index van de automobilist, en de leeftijd van het voertuig zijn in die berekening al gecompenseerd. 

De onderzoekers hebben nog geen idee hoe ze het verschil moeten verklaren. 'Tot we de onderliggende biomechanische factoren begrijpen die een rol spelen bij het verhoogde risico voor vrouwen, is het voor ons ook lastig om er iets tegen te ondernemen', stelt Jason Forman, onderzoeksleider bij het Center for Applied Biomechanics in een persbericht

Ook mensen van 66 jaar en ouder lopen een verhoogd risico op letsel, met name aan de borstkas. Daarvoor hebben de onderzoekers wel een vermoedelijke verklaring:met de jaren worden de ribben zwakker. 


Risicofactoren

De studie wees ook uit dat nieuwere auto's (van na 2009) in de regel veiliger zijn dan oude: de inzittenden van een nieuwe auto lopen minder risico op letsel. Vooral schedelbreuk, wervelletsel en buiktrauma komen veel minder vaak voor bij aanrijdingen in een nieuwe auto, evenals verwondingen aan knieën, heupen en enkels. Voor de kans op ernstig letsel aan het borstbeen of de ribben maakt het veel minder uit of het ongeval met een oude of een nieuwe auto plaatsvond.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in het tijdschrift Traffic Injury Prevention. 'Het dragen van een gordel (in Nederland geldt de gordelplicht sinds 1975, red.) heeft de kans op letsel de afgelopen jaren sterk verminderd', zegt Forman. 'Deze studie maakt duidelijk welk type letsel en welke risicofactoren we nog moeten aanpakken.'
 

Foto: Center for Applied Biomechanics

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.