Wie momenteel afstudeert op een onderwerp in de defensie- of veiligheidstechnologie, kan zich aanmelden voor de Kooy Prijs 2020. KIVI (afdeling Defensie en Veiligheid) kent deze prijs elk jaar toe aan de beste afstudeerder op deze gebieden. De winnaar krijgt 2.000 euro, een certificaat en eeuwige roem.

Dit jaar ging de Kooy Prijs naar Olivier Baas, die aan de TU Delft afstudeerde op onderzoek naar het magnetische gedrag van scheepsstaal. Dit werk is nuttig voor defensie: dat rust schepen uit met elektrische spoelen die de magnetische signatuur van een schip (het meetbare magnetische veld dat een schip met zich meedraagt) opheffen, zodat het niet goed te detecteren is. Dit heet degaussing.
 

Scheurvorming

Dergelijke systemen bestaan al, maar het magnetische gedrag van scheepsstaal verandert mettertijd een beetje. Dankzij Baas’ onderzoek wordt het mogelijk de stroom door de spoelen een beetje bij te stellen, zodat het systeem optimaal blijft werken.

Daarnaast heeft het winnende afstudeerwerk van dit jaar een civiele toepassing: het monitoren van scheurvorming in staal. Momenteel ontwikkelt Baas een sensor op basis van deze techniek.
 

Hoogleraar Kooy

Johan Kooy (1902-1983), een
internationaal bekende
hoogleraar in de rakettechniek.
Foto KIVI Defensie en Veiligheid.
 

De Kooy Prijs is genoemd naar prof.dr.ir. Johan Kooy (1902-1983), een internationaal bekende hoogleraar in de rakettechniek. Hij gaf les aan de Technische Universiteit Delft en de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

De prijs wordt jaarlijks mogelijk gemaakt door een fonds dat Kooys naam draagt en dat wordt beheerd door de afdeling Defensie en Veiligheid van het KIVI. Doelstelling van het fonds is ‘bevordering van de wetenschap en de technologie in Nederland, aansluitend op of voortvloeiend uit op defensie gerichte functies en taken, zoals de ballistiek.’
 

Indienen

Voordrachten voor de Kooy Prijs 2020 kunnen tot en met 23 december 2019 via deze website worden ingediend. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Kooy Symposium, op woensdag 15 april 2020 in het auditorium van de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe.


Openingsfoto Het Nederlandse schip de Karel Doorman in Den Helder. Het marineschip heeft een degaussingsysteem aan boord, dat de magnetische signatuur minimaliseert.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.