Het Duitse bedrijf cellumation maakt een lopende band die verschillende producten verschillende kanten op kan sturen met hulp van een 5G-fabrieksnetwerk.

Industrie 4.0 is erop gericht om productieprocessen steeds efficiënter, slimmer en flexibeler te maken. Dit moet een omschakeling mogelijk maken van massaproductie naar meer lokale, kleinschalige en op maat gemaakte productie. Dat vergt allerlei aanpassingen aan de huidige productiemachines- en systemen.

Het Duitse bedrijf cellumation GmbH ontwikkelde alvast een alternatief voor de lopende band waarmee goederen individueel op elk moment alle kanten op kunnen worden bewogen. Met de celluveyor als bouwsteen kan een transportsysteem worden opgebouwd dat individuele producten of dozen in fabrieken kan transporteren, sorteren en groeperen.

De celluveyor heeft een hexagonaal-vormige basisplaat waar drie sets wielen uit steken. Elke wielenset wordt via een riemoverbrenging aangedreven door een aparte elektromotor. Het loopvlak van ieder wieltje bestaat uit vier vrij draaiend opgehangen rollertjes met een gekromde vorm.

De celluveyors kunnen via plug&play aan elkaar worden geklikt tot een groter oppervlak. De kracht van de celluveyor is dat de hardware universeel is en de softwarebesturing van de wielen op ieder moment kan worden aangepast. Actief aangedreven wielen bepalen de beweegrichting van een product of doos, terwijl de andere wielen met rollertjes alleen begeleiden.

Het bedrijf cellumation installeerde de eerste prototypesystemen in 2019. Het systeem is nu marktrijp en kan een grote doorbraak krijgen dankzij de introductie van 5G-fabrieksnetwerken. 5G biedt de benodigde snelheid en bandbreedte voor dataverzending, verwerking via kunstmatige intelligentie en terugkoppeling om machines autonoom en in near-realtime aan te sturen.

De celluveyor biedt daarbij de flexibiliteit om op ieder moment – per product of doos – van richting te veranderen voor het sorteren en groeperen. Naast de flexibiliteit in gebruik, bespaart het systeem volgens cellumation tot wel 95 procent aan installatieruimte vergeleken met conventionele systemen.

Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Cellumation

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.