Eureka

Een Japanse wetenschapper bedacht een op amoebes geïnspireerde robot die pakjes tot bij de deur kan brengen.

In de toekomst worden je pizza’s en ­pakjes mogelijk bezorgd door drones en robots. Bedrijven zoals Amazon zijn daar al druk mee aan het experimenteren. Het laatste stukje tot aan de voordeur ­levert echter nog de nodige problemen op. Drones vliegen niet zomaar een portiek in en robots lopen niet even naar drie hoog. Via complexe algoritmes ­moeten loop­robots namelijk eerst alle soorten trappen met uiteenlopende ­stijgingshoeken en afmetingen leren kennen. Dat kan makkelijker, dacht Masashi Aono van de Keio-universiteit, die zich liet inspireren door de van vorm veranderende amoebe.
 

Rupsbanden

Jarenlang onderzocht Aono de manier waarop biologische systemen informatie verwerken om zich aan te passen aan dynamische omgevingen. De sleutel tot succesvolle bezorgrobots ligt volgens hem in zachte, flexibele systemen die hun vorm aanpassen om trappen te bestijgen en obstakels te overwinnen. Aono richtte het bedrijf Amoeba Energy op en ontwikkelde een prototype van zo’n ­flexibele bezorgrobot.

Het ontwerp van de robot doet denken aan dat van een tank. De accu, de elektromotor en de elektronica liggen samen in een behuizing tussen twee rupsbanden in. Deze worden elektrisch aangedreven door loopwielen aan de voor- en achterkant.

De rupsbanden bestaan uit tientallen zachte, flexibele segmenten die haaks op het loopvlak van de band staan. Als de robot rijdt, dan slaan deze flappen voorwaarts naar beneden toe. Als ze trap­treden of andere obstakels ­raken, vervormen de flappen en krijgen ze grip op de ondergrond.
 

Zachte bekleding

Het prototype werd bijna een halfjaar lang onderworpen aan allerlei tests. Nu werkt Amoeba Energy aan een productieversie van de robot, genaamd ­AE-01, die een laadvermogen van 6 kg krijgt.

De afsluitbare vrachtruimte voor pakjes of boodschappen ligt veilig in het middenstuk tussen de twee rupsbanden in. De behuizing daarvan is bekleed met een zacht schuimmateriaal. De robot kan trappen beklimmen met een hellingshoek van 35 graden en een maximale treehoogte van 18 centimeter.
 

Eerst voor consumenten

Amoeba Energy gaat de robot eerst verkopen aan consumenten, bijvoorbeeld om boodschappentassen naar boven te brengen. Mogelijk worden ze daarna ook ingezet als bezorgrobots. Een aandachtspunt daarbij is dat je natuurlijk niet je nek moet breken over een robottank die de portiektrap oprijdt om een pakje voor de buren te bezorgen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.