Een nieuw smartwatchontwerp moet het apparaatje bruikbaar maken voor mensen die hun handen vol hebben. Dit horloge kan in vijf richtingen bewegen en zorgt er zo voor dat het display altijd zichtbaar is.

Smartwatches leken een paar jaar terug hét nieuwe ding te worden. Electronicagigant Apple kwam met hun slimme horloge, er waren veel betaalbare modellen met het Android-besturingssysteem op de markt... Kortom: iedereen leek klaar voor de volgende stap na het megasucces van de smartphone. Helaas bleef mainstream-succes uit; de horloges belandden slechts bij gadgetliefhebbers en superrijken die niet wisten wat ze met hun geld moesten doen.

 

Lange mouwen of vieze handen

Wat de precieze reden is dat een techniek niet doorbreekt, is altijd lastig te zeggen. De onderzoekers van het Amerikaanse Dartmouth College en de Canadese University of Waterloo denken dat het deels lag aan de beperkingen van het ontwerp. Een horloge heeft immers een display dat altijd aan één kant van je pols zit. Als je bijvoorbeeld lange mouwen draagt, vieze handen hebt of dingen aan het tillen bent, is de kans groot dat je het horlogescherm niet kunt zien.

Daarmee is een van de aantrekkelijke kanten van een smartwatch, namelijk niet steeds op je telefoon hoeven te kijken, minder nuttig dan aanvankelijk leek. Om dat op te lossen, ontwierpen de onderzoekers een nieuw horloge met een display dat kan roteren, kantelen, en heen en weer schuiven. Op die manier kan het altijd in het zicht van de gebruiker zitten.

 


Door de drie bewegingenmethoden te combineren, kan het horloge zich in de vreemdste bochten wringen. En dat is handig voor een heleboel situaties. Tijdens het afwassen even kijken naar een binnengekomen berichtje? Het horloge draait richting je hoofd terwijl je soppige handen boven de gootsteen blijven hangen. Iemand anders laten zien wat er op je smartwatch gebeurt? Je kantelt het schermpje zo richting je gesprekspartner.

Als het horloge aan de verkeerde kant van je pols zit, herkennen de bewegingssensoren dit en draait het horloge automatisch naar de andere kant. Daarnaast zijn de verbeteringen een uitkomst voor mensen met een beperking, die soms niet hun pols op de gewenste manier kunnen buigen.

 

Groot en lelijk

De veranderingen die de onderzoekers inbouwen, lijken klein, maar bij apparaten zoals smartwatches draait alles om gemak. Hoe onhandiger een apparaat is in het gebruik, hoe minder mensen ermee aan de slag gaan en hoe nuttelozer het lijkt.

Wel moet het ontwerp nog wat beter worden, wil het de langverwachte doorbraak van de smartwatch gaan veroorzaken. Nu is het groot en lelijk, en steken er veel draden uit.

Het is overigens niet de eerste keer dat de onderzoekers van Darthmouth proberen het ontwerp van een horloge te verbeteren. Eerder bedachten ze al een manier om de smartwatch met één hand te besturen (het horloge reageerde dan op de bewegingssensor) en ontwierpen ze een horloge met touchscreens aan twee kanten.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.