Eureka

In topsport telt elke procent. Een fietsschoen die tijdens de rit zijn positie kan aanpassen kan dan net het verschil maken. Dat hoopt althans Shimano, fabrikant van fietsonderdelen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Wanneer een fietser een berg beklimt of juist afdaalt, verandert zijn houding. Om die reden kunnen mountainbikers hun zadelhoogte aanpassen tijdens de rit, maar voor fietsschoentjes die met een kliksysteem aan het pedaal vastzitten, is dat nog niet het geval. Daarin komt nu wellicht verandering met een draadloos, elektronisch verstelbaar kliksysteem. 


Elektromotor

Het nieuwe kliksysteem bevat een extra, rechthoekig plaatje van staal dat bevestigd zit tussen de fietsschoen en het schoenplaatje. In dat plaatje zit een elektromotor die de schoen ten opzichte van het plaatje naar voor, achter en opzij kan bewegen.

Een batterij in het pedaal voorziet het systeem draadloos van stroom. De gebruiker kan de schoen handmatig afstellen tijdens de rit, maar via sensoren op de fietser en de fiets is het ook mogelijk om automatisch de juiste positie te bepalen.


Patent

Of de fietsschoen er daadwerkelijk gaat komen hangt ervan af of Shimano het verstelbare schoenplaatjessysteem ook echt gaat ontwikkelen. Vooralsnog heeft de fabrikant alleen een Amerikaanse patent verkregen op het idee.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Shimano

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.