Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV had gisteren iets te vieren: vijf van haar ingenieurs werden de eerste 'chartered' en 'incorporated' ingenieurs van Nederland. Met de titel hopen ze in de toekomst een bijzondere rol te spelen in de ingenieurswereld.

Daarnaast helpt het predikaat als erkenning bij internationale opdrachten. In landen als Zuid Afrika en Groot Brittannië, waar de klassificatie al langer bestaat, geldt het als een zegel van vertrouwen in het ingenieursbureau. In Nederland bestond zoiets nog niet; ingenieurs moesten regelmatig naar een notaris om hun diploma en opgedane ervaring te laten certificeren. Nu het chartered ingenieursschap ook in Nederland bestaat, is dat niet meer nodig.

De vijf ingenieurs, allen met meer dan vijftien jaar ervaring bij Royal HaskoningDHV, namen gisteren een speldje en oorkonde in ontvangst. Na een beoordeling door de voorzitter van de Britse Engineering Council werden ze gekeurd als capabele ingenieurs, die bovendien maatschappelijk en ethisch juist wisten te handelen. Later op de dag kreeg ook de eerste buitenlands gecertificeerde een Nederlands certificaat: een Chartered Engineer uit Australië besloot zijn oorkonde om te laten zetten naar het Nederlands. De titels - chartered voor WO-opgeleiden, incorporated voor HBO - worden uitgereikt aan technici die uitblinken op vijf criteria. Daar zit vakinhoudelijke kennis bij, maar een geschikte ingenieur moet ook weten wanneer hij een klant moet adviseren om iets níet te doen. In verband met veiligheid of gevolgen voor de leefomgeving, bijvoorbeeld.

Simpele aanpak

In Groot-Britannië is het certificeren een lang proces, waarvoor hele boekwerken volgeschreven worden. Ingenieursvereniging KIVI, die het chartered-project in Nederland opzette, besloot voor een simpeler aanpak. Een paar pagina's over de competenties en een kritisch interview met een aantal beoordelaars. Voor de eerste lichting was het interview nog met één man, de voorzitter van de Britse Council, maar in de toekomst moeten andere Chartered Engineers de jonge generatie de maat nemen.

De vijf zien er naar uit dat ze in de toekomst jongere ingenieurs kunnen beoordelen. Het chartered- of incorporated-traject is bedoeld voor mensen met zo'n 4 tot 6 jaar ervaring - daar zit deze lichting ruim boven. De hoop van de ingenieurs en het KIVI is dat een chartered-titel straks de volgende carrièrestap vormt na een afloop van de afgeronde opleiding.

Lead image: van links naar rechts KIVI-voorzitter Martin van Pernis, Royal Haskoning DHV-baas Erik Oostvegel, KIVI-directeur Micaela dos Ramos, Harm Kraaijenbrink, Hans Beumer, Jan Dirk Schepers, Dirk Jan Peters en Martijn Karelse. Credit: Jordi Huisman

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.