China schijnt in het geheim een hypersonische raket te hebben getest. Dat schrijft de Financial Times. Alle grote mogendheden zijn inmiddels bezig met wapens die minstens vijf keer sneller gaan dan het geluid en die lastig zijn af te weren.

De Britse krant heeft bronnen met directe toegang tot de activiteiten van het Chinese leger. Die beweren dat de Chinezen met de proef een Long March-raket lanceerden die de hypersonische raket bij zich droeg. Na loslaten cirkelde de supersnelle raket om de aarde, om vervolgens op 38 kilometer van het beoogde doel in te slaan.

De Chinese regering heeft nog geen officieel statement uit doen gaan over de proef. Die laat wel zien hoe ver de Chinezen inmiddels zijn met hun hypersonische raketprogramma. Dat ze daarmee bezig waren, was al een paar jaar bekend. 'Hypersonisch' wil zeggen: Mach 5 of sneller.

Ze doen mee aan deze nieuwe wapenwedloop, waaraan ook de Verenigde Staten deelnemen, evenals de Russen en Noord-Korea. Hypersonische raketten vliegen met een snelheid van meer dan vijf keer de geluidssnelheid en kunnen kernwapens met zich meedragen.
 

Lager vliegen

Een hypersonische raket is een heel ander ding dan de bestaande ballistische raketten, die honderden kilometers hoog de ruimte in worden gelanceerd en in een steile boog weer naar beneden komen. Een hypersonische raket vliegt veel lager en kan worden bijgestuurd, waardoor hij moeilijk te volgen is en zeer lastig te verdedigen. Een ballistische raket volgt juist een voorspelbare paraboolbaan, waardoor hij makkelijker uit de lucht te schieten is.
 

Enorme schade

Hypersonische wapens zijn bedoeld om strategische doelen uit te schakelen, zoals communicatiecentra of vliegdekschepen. Er kan een conventionele bomlading op, maar dus ook een nucleaire, een chemische of een biologische. Zelfs een raket zonder explosief materiaal richt al enorme schade aan, puur door de grote hoeveelheid kinetische energie die hij meebrengt.
 

Vijf keer de geluidssnelheid

De hoge snelheid is een andere uitdaging waar de verdedigende partij voor staat. Reken maar even mee: Mach 5 is vijf keer de geluidssnelheid, oftewel meer dan 1,7 kilometer per seconde. Dus op het moment dat een raket op de radar verschijnt van een schip dat wordt aangevallen, heeft dat nog maar een paar seconden, hooguit een minuut om iets te ondernemen.

Dat betekent dat de luchtafweer automatisch in actie moet komen, aangestuurd door slimme en snelle computersystemen (lees ook het grote verhaal: 'Innoveren voor de veiligheid' uit de editie van juli 2021).


Openingsfoto: de lancering van een Chinese Long March 5B-raket voor ruimtevaartdoeleinden, eerder dit jaar. Foto: CASC

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.