Wie wil weten wat de studenten van het Delftse Solar Team zoal meemaken tijdens een jaar lang werken aan een zonnewagen, moet vooral de nieuwe documentaire Dansen in de woestijn bekijken.

 

‘Wat heb je eraan gehad, aan een jaar Nuna, en wat heb je ervoor moeten laten?’, vraagt documentairemaker Bram van Splunteren aan student Swen, lid van team Nuna 11. ‘Ik heb een jaar studievertraging opgelopen, maar ik heb in dat jaar zoveel meer geleerd dan in die drie jaar van mijn bachelor technische natuurkunde’, antwoordt die. ‘Het is ontzettend gaaf om te zien wat je allemaal leert als je je opgedane kennis toepast.’

Normaal gesproken hoort de buitenwereld alleen van de studententeams die zonneauto’s bouwen wanneer ze een nieuwe presenteren of wanneer ze er echt mee gaan racen. Maar wat die studenten op dagelijkse basis doen en welke problemen hen uit de slaap houden, daar hoor je minder over. Dat gat vult de documentaire Dansen in de woestijn mooi op.
 


Van Splunteren zit met zijn camera dicht op de huid van de studenten. De camera is er tijdens succesvolle momenten, maar legt ook verdriet en teleurstelling vast. Wanneer de wagen, eigenlijk ontworpen voor Australische omstandigheden, blijkt tegen te vallen in de bergen van Marokko bijvoorbeeld.

Bij het kijken van de film neemt de bewondering voor het werk van de studenten alleen maar toe. Niet alleen voor die in Delft trouwens, ook in Twente, Groningen en Eindhoven zitten teams die aan de zonneraces meedoen.

Hoe knap is het niet om eigenhandig een auto te ontwerpen én te bouwen die alleen op energie van de zon wordt aangedreven. Achter een computer ontwerpen is één ding, maar de piepjonge studenten zagen en frezen ook zelf in hun materialen, draaien ingewikkelde simulaties en zetten modellen in de windtunnel. In een mooie scène staat het halve team dagenlang glasvezelmatjes op mallen te plakken. ‘Het is net papier-maché, maar dan moet het heel precies’, zegt er een.



De film schiet af en toe door in technische details die voor het brede publiek wat ver gaan, maar even later tappen de makers net zo makkelijk uit een ander vaatje. Daarbij maken ze dankbaar gebruik van de studentenhumor van de teamleden op vele beelden die de studenten zelf schoten met hun mobieltjes.
 

Dansen in de woestijn (gratis te zien op YouTube)
Bram van Splunteren e.a. | 1 uur 26 min


Deze recensie verscheen eerder in het septembernummer van De Ingenieur. Maak kennis met De Ingenieur, hét techniekmagazine van Nederland, en neem een proefabonnement!

Openingsfoto: teamleden testen hun zonnewagen Nuna 11. Bron: Dansen in de woestijn, Bram van Splunteren e.a., 2023.