De eerste resultaten van grootschalig, Duits onderzoek naar de overdracht van het coronavirus bij het samenkomen van grote groepen mensen zijn hoopgevend voor concert- en festivalliefhebbers. De conclusie luidt namelijk dat grote evenementen mogelijk zijn, mits de bezoekers een mondkapje dragen en genoeg afstand bewaren.

Sinds enkele weken loopt het aantal coronabesmettingen weer hard op. Om de toename tot staan te brengen zijn er sinds 14 oktober nieuwe maatregelen van kracht. De maximale groepsgrootte is teruggebracht naar dertig mensen en evenementen zijn afgelast, uitzonderingen daargelaten.

Dat er op evenementen met grote groepen mensen een verhoogd besmettingsrisico bestaat, klinkt logisch. Toch is er nauwelijks systematisch onderzoek naar het verloop van de besmetting in deze gevallen. En het is ook de vraag wat de veiligste manier is om evenementen binnenkort weer te organiseren (lees ook: 'Stop met zingen in de kerk').

 

Duizenden vrijwilligers

Een Duits onderzoekteam, onder leiding van Stefan Moritz, startte daarom in augustus een groot onderzoek, RESTART-19. De onderzoekers lieten op 22 augustus in de Leipzig Arena duizenden vrijwilligers een concert bijwonen. Ze testten daarbij drie scenario's, variërend van de omstandigheden van voor de coronapandemie, tot een situatie met vaste plekken op anderhalve meter afstand. Alle deelnemers droegen gedurende het evenement een contact tracer, die de contactmomenten van de aanwezigen vastlegde. Daarnaast verrichtten de onderzoekers simulaties om de besmettingen in die verschillende situaties in kaart te brengen.

 

 

24 besmette bezoekers

In het virtuele model bekeken de onderzoekers de invloed van 24 besmette bezoekers in de drie scenario's. Ook onderzochten ze de invloed van twee verschillende ventilatiesystemen om de effectiviteit daarvan aan te tonen (lees ook: 'Corona en ventileren, hoe zit het eigenlijk?').

Over welk ventilatiesysteem raadzaam is, doen de onderzoekers van dit project (nog) geen uitspraak. Wel raden ze aan een betrouwbare manier te vinden om ventilatiesystemen continu te monitoren.

 

Pauze

De eerste resultaten van het project zijn niet verrassend. Het aantal contacten tijdens een evenement moet worden geminimaliseerd. Voornamelijk bij aankomst en in de pauze neemt het aantal contacten toe. Het bewaren van anderhalve meter afstand is dan cruciaal, aldus de onderzoekers. Het vergroten van het aantal toegangsdeuren en uitgangen kan daarbij helpen.

Vaste plekken tijdens het evenement helpen ook mee. Het dragen van een mondkapje zou bij concerten ook verplicht moeten zijn, stellen de onderzoekers.

Met deze eerste bevindingen geven de onderzoekers adviezen voor de richtlijnen om het organiseren van grote bijeenkomsten binnenkort weer mogelijk te maken. 

 

Meer lezen in het Dossier Corona

 

Beeldmateriaal: RESTART-19