Een warmtepomp is een prima oplossing om een nieuwe woning zonder aardgas van warm water te voorzien. Maar veel mensen zijn niet voorbereid op de aanzienlijke kosten als je hem moet vervangen, tot 10.000 euro. ‘Reserveer daar geld voor’, luidt het advies van een projectleider van een nieuwe, gasloze wijk.

De waarschuwende woorden komen van Luc Drost, projectleider van de nieuwe nul-op-de-meter-wijk Oppe Brik in de gemeente Beesel, bij Roermond (zie foto). Hij sprak gisteren op een bijeenkomst van de afdeling Elektrotechniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). Daar gingen sprekers in op de opties die we hebben om woningen van het aardgas te halen. Dat is nodig om de CO2-uitstoot terug te brengen, om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Daarnaast wordt de gaswinning in Groningen teruggeschroefd.


Alternatieven voor aardgas

Voor woningen hebben we dus alternatieven voor aardgas nodig, om warm water mee te maken. Die zijn er gelukkig genoeg. Een van de bekendste is de warmtepomp. Die haalt met duurzaam opgewekte stroom (vaak zonnepanelen) bijvoorbeeld warmte uit de lucht en verwarmt daar water mee in het geval van de luchtwater-warmtepomp. Die verwarmt de woning en heeft soms maar de helft van de CO2-uitstoot.
 

Voorbeeld van een luchtwater-warmtepomp. Bron depositphotos.com


Flinke kosten

Maar wie een warmtepomp in zijn woning neemt, moet zich wel realiseren dat het een duur apparaat is. Om het te vervangen als de warmtepomp aan het eind van zijn levensduur is, heb je duizenden euro's nodig. ‘Als je dat apparaat moet vervangen - na zo’n 15 jaar - sta je voor een uitgave van rond de 10.000 euro. Daar moet je je wel op voorbereiden, en dat staat lang niet bij iedereen op de radar’, aldus Drost, die als projectleider veel bewoners spreekt.

Veel mensen denken dat een warmtepomp ongeveer evenveel kost als een cv-ketel. Maar het verschil is groot: een goede cv-ketel kost rond de 1.500 euro (gasverbruik niet meegerekend), een warmtepomp wel 10.000 euro of meer. Het is dus raadzaam om daarvoor geld opzij te zetten.

Wie nu een warmtepomp aanschaft, kan nog tot zeker eind 2020 gebruikmaken van de ISDE-subsidieregeling van het Rijk, maar hoe dat over vijftien jaar is, is koffiedik kijken.
 

Openingsbeeld De nieuwe wijk Oppe Brik in het Limburgse Beesel.