Windmolens op gebouw Bahrein staan verkeerd om
Het World Trade Center in Bahrein, de Arabische eilandstaat, staat verkeerd om. Daardoor leveren de drie windturbines op de skywalks van het gebouw minder energie op dan mogelijk zou zijn. Tot die conclusie kwam hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven.
Dit is het WTC, met de windmolens aan de verkeerde kant van de verbindingsbalken.
Het gebouw bestaat uit twee torens, met drie skywalks ertussen die de torens verbinden. Aan deze skywalks hangen de windturbines, die de sterke windstromen tussen de twee torens opvangen en zo een deel van het energieverbruik van de toren verzorgen.
De windturbines zouden echter veel beter werken als ze aan de andere kant van de skywalks zouden zitten. Een uitgebreide analyse van de constructie in het windlab van Eindhoven laat zien dat een verplaatsing van de turbine 14 procent meer zou opleveren. Volgens Blocken lijkt de huidige constructie op het eerste oog efficiënt, maar zijn windstromingen en de beweging van turbines vaak tegenintuïtief. Pas na lang rekenen en uitproberen ontdekte Blokken dat het beter kon.
Het Bahreinse WTC is lang niet te enige plek waar de windmolens verkeerd worden geplaatst. Een gebouw in Londen heeft hetzelfde probleem. Bovendien kunnen de bewoners van die kantoortoren nauwelijks werken als de wind wel op de turbines staat vanwege de herrie. Om dergelijke ontwerpfouten in de toekomst te voorkomen, leidt Blocken nu een groep in een Europees project voor windenergie. Het project moet een manier vinden om op slimme wijze windmolens te gebruiken in volgebouwde gebieden.
Windsimulatie: links de bestaande situatie, rechts de hogere windopbrengst (bij het verbindingsstreepje).
Blockens analyse van de Arabische windmolens wordt besproken, samen met nog veel meer aspecten van windanalyse, in een MOOC (massive open online course), waarvoor je je hier kan aanmelden.