Elk oppervlak kan veranderen in een drukknop dankzij trillingssensoren gecombineerd met kunstmatige intelligentie. Dat laat het Engelse bedrijfje HyperSurfaces zien. Deze week presenteerde het zijn technologie aan de buitenwereld.

Het idee is dat op een voorwerp een paar trillingssensoren worden aangebracht. Tik je ergens op dat voorwerp met je vinger, dan komt het in trilling. Elke sensor registreert op zijn eigen locatie een bepaalde trilling. Al die trillingen samen vormen een unieke combinatie die samenhangt met de plek van de ‘vingertik’.

Het systeem achter Hypersurfaces bevat ook een lerend algoritme, dat je kunt trainen door een aantal vingertikken op precies dezelfde plek te geven. In het vervolg herkent het systeem het als een nieuwe vingertik op deze plek wordt gegeven.

Deze video laat zien hoe het ongeveer werkt:

 


De makers denken zelf dat hun techniek eindeloos veel verschillende toepassingen mogelijk maakt. Wat als je de thermostaat kunt bijstellen door op je keukentafel te tikken? Of als de vloer het verschil kan detecteren tussen de lichte pootjes van de kat en de zware voetstappen van een inbreker?
 

Flexibiliteit

Het grote voordeel van het nieuwe systeem is de flexibiliteit. Heb je eenmaal de trillingssensoren ingebouwd, dan kun je naar hartenlust nieuwe knoppen op andere plekken bijmaken.

Dat kan interessant zijn als ook de functionaliteit van een apparaat toeneemt door upgrades of uitbreidingen. Misschien had de auto uit het filmpje eerst geen navigatiesysteem, maar wordt dat later toegevoegd aan het entertainmentsysteem. Dan kan het handig zijn als in een later stadium nog bedieningsknoppen bij te maken zijn met een paar stickerjes.

Als een fabrikant al van tevoren weet hoeveel knopjes hij nodig heeft, én dat dit aantal niet gaat veranderen, dan lijkt de ouderwetse, superbetrouwbare methode beter: een knopje met een stroomkabeltje naar een centrale computer. Want het is goed voor te stellen dat het systeem van HyperSurfaces nog niet helemaal foutloos is. In theorie kan een vingertik op een andere plek ongeveer dezelfde trillingen in de sensoren opleveren.
 

Speciale chip

HyperSurfaces is verder trots op het feit dat ze de dataverwerking van het AI-systeem lokaal doen. Vaak gebeurt zoiets in the cloud, maar het bedrijf heeft een speciale chip ingebouwd, waarop de lerende algoritmes draaien.
 

Knoppen vervangen

De vorderingen die HyperSurfaces heeft bekendgemaakt, passen in een bredere trend om bedieningsknoppen te vervangen door meer flexibele user interfaces. Om te beginnen is daar natuurlijk besturing met spraak, bekend van de luidsprekertjes als de Google Home en de Amazon Echo (lees: ‘Google presenteert assistent voor in huis’).

Verder zijn daar de exotische uitvoeringen van drukknoppen. Het eveneens Britse bedrijf Ultrahaptics werkt aan een misschien nog wel exotischer uitvoering van een user interface. Dat heeft namelijk een techniek ontwikkeld om met behulp van staande geluidsgolven drukknoppen in de lucht te hangen. Daarbij ervaren je vingertoppen een lichte tegendruk, zodat het brein denkt dat daar een knop zit (lees: ‘Geluidsgolven vormen onzichtbare bedieningsknoppen’).

Collega’s kwamen onlangs met een 3D-touchscreen gemaakt met geluidsgolven. Er wordt zelfs gewerkt aan haptische feedback bij knoppen die op je hand of arm worden geprojecteerd (lees: ‘Trillende drukknopjes in de palm van je hand’).

Beeldmateriaal HyperSurfaces