Viskwekerij op open zee
Het Noorse bedrijf Nordlaks wil een 385 m lang platform op de zee aanleggen voor het kweken van vis. Het zou de grootste offshore zalmkwekerij zijn ter wereld. Op dit moment voert het bedrijf tests uit om de stevigheid van het platform te waarborgen.
Het gevaarte kan uiteindelijk 10.000 ton zalm (twee miljoen vissen) herbergen in zes enorme netten. Die netten hangen in een stalen rechthoek die zo gebouwd is dat hij golven van 12 m hoog kan weerstaan. Dat is nodig, want midden op de oceaan kan het flink stormen. Het platform zal bewoond worden door de vissers. Met twee kleine treintjes aan boord van de visboerderij kunnen ze snel heen en weer.
Een precieze locatie is nog niet bekend, maar het zal hoogstewaarschijnlijk ergens in de zee bij Noorwegen komen, een paar kilometer van de kust.
Minder antibiotica
Vis kweken op open zee is mogelijk minder vervuilend dan met de huidige kwekerijen die vaak dichter bij land liggen. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat antibiotica en andere vervuilende stoffen sneller verdund worden in de diepe oceaan, waarna golfstromen ze wegspoelen. In kustkwekerijen is minder stroming waardoor de stoffen naar de bodem zakken en het ecosysteem aantasten. Maar er zijn ook nadelen op open zee: ontsnapte vissen zijn moeilijk terug te halen en het is gevaarlijker voor personeel en duurder.
Kweekvis is een grote business voor Noorwegen. Veel kwekerijen liggen langs de kust, vaak veilig weggestopt tussen fjorden. De stroming en golfslag is daar gering waardoor het veilig oogsten is. Maar door schaalvergroting krijgen de vissen steeds minder ruimte en ontstaan er problemen met te hoge concentraties medicijnen in het stilstaande water. Die medicijnen zijn nodig om de vis gezond te houden in de boerderijen.
Olieplatform
Een schaalmodel van het nieuwe visplatform wordt nu getest bij SINTEF, een Noors onderzoeksinstituut. Eerder werden daar al veel offshore olieinstallaties getest, dus het instituut weet waar een offshore-bouwwerk aan moet voldoen. De viskwekerij zal volgens de makers van het bedrijf Nordlaks veel weghebben van een olieplatform qua veiligheidseisen en onderhoudskosten. De eerste resultaten zijn bemoedigend: zelfs de hoogste golven zorgen niet voor noemenswaardige problemen.
Wanneer het platform daadwerkelijk de zee op gaat is nog onbekend.
Beeld: Traditionele visboerderij in de buurt van de Noorse fjorden. Credit: Thomas Bjørkan