Vijf teams gaan dit jaar naar de maan in de race voor de Google Lunar Xprize. De namen van de teams werden gister bekend gemaakt.

Twintig miljoen dollar valt er te verdienen voor het team dat dit jaar als eerste de maan bereikt en daar bepaalde opdrachten uitvoert. De teams komen uit Japan, India, de VS en Israël, zo meldt de website van XPrize. De teams moeten zorgen dat hun ruimtevaartuig veilig landt op de maan, een afstand van 500 m aflegt en hoge resolutie video- en fotobeelden terugstuurt naar de aarde.

De teams die meedingen naar de prijs zijn:

► SpaceIL - Tel Aviv

Het ruimtevaartuig is een ‘hopper’: na de lading heeft het ruimtevaartuig voldoende brandstof over om op eigen kracht nog eens 500 m weg te vliegen en vervolgens een tweede landing te maken. SpaceIL gebruikt voor zijn lancering een Falcon9 van SpaceX.

SpaceIL is opgericht door de Israëlische ingenieurs Yariv Bash, Kfir Damari en Yonatan Winetraub. Ze willen met hun project het enthousiasme onder Israëlische jongeren aanwakkeren om een ingenieursopleiding te volgen.
 


 

Moon Express – Cape Canaveral

Dit ruimtevaartuig past een soortgelijke techniek toe: hij legt na de landing de 500 m vliegend af. Moon Express gebruikt voor zijn lancering de Electron van het Nieuw-Zeelandse Rocket Lab.

Moon Express is opgericht door Bob Richards, Naveen Jai en Barney Pell met het idee om de maan commercieel te exploiteren, onder andere voor op aarde zeldzame grondstoffen.
 


 

Synergy Moon – Internationaal                                            

Eenmaal geland komt er uit het ruimtevaartuig een klein wagentje dat de 500 m zal gaan afleggen in een van de grote kraters van de maan. Synergy Moon gebruikt voor zijn lancering de Neptunus van Interorbital Systems.

Synergy Moon is opgericht door Kevin Myrick en Nebojsa Stanojevic, en is een samenwerking van mensen uit vijftien landen. Zij willen ruimtereizen voor een groter publiek toegankelijk maken.
 


 

Team Indus – India

Dit team werkt ook met een maankarretje. Team Indus gebruikt voor de lancering het Polar Satellite Launch Vehicle van de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO.

Team Indus is opgericht door Rahul Narayan en Sharad Sharma. Zij willen met hun deelname aantonen dat India meetelt als ruimtenatie.
 


 

Hakuto – Japan

Ook de Japanners gebruiken een maankarretje. Zij werken nauw samen met het Indische team; de lancering gebeurt met dezelfde Indiase raket.

Hakuto is opgericht door ruimtevaartdeskundigen en staat onder leiding van Takeshi Hakamada en Kazuya Yoshida. Hun belangrijkste oogmerk is de verdere technische vervolmaking van het maankarretje.
 


 


Uitstel

Het is de bedoeling dat de teams hun ruimtevaartuigen dit jaar naar de maan laten vertrekken. Tegelijkertijd ligt vertraging op de loer. Bij de aankondiging van de Google Lunar Xprize in 2007 was het de bedoeling dat er in 2012 al op de maan geland zou worden. Die datum is vervolgens uitgesteld naar 2015 en nu dus naar dit jaar. De vertraging had onder andere te maken met het verwerven van lanceercontracten.

De totale prijzenpot omvat dertig miljoen dollar (28 miljoen euro). De hoofdprijs van twintig miljoen gaat naar de winnaar, vijf miljoen dollar is voor de tweede plaats en de rest voor het behalen van bepaalde bonussen, zoals het maken van een foto van een van de resterende Apollo-landers of het uitvoeren van een wetenschappelijk experiment.