De overheid moet de wildgroei aan soorten plastic indammen, zo bepleiten experts in De Ingenieur. Pas dan is recycling mogelijk tot de oorspronkelijke kwaliteit van het plastic. Er zijn inmiddels verschillende technieken beschikbaar die plastic recyclen tot de hoogst haalbare zuiverheid.

In 2014 recycleden we met zijn allen 50 % van ons plastic verpakkingsmateriaal. Een mooie stijging, want in 2010 was dat nog maar 10 %. Toch is er geen reden om lekker achterover te leunen, laat auteur Timo Können zien in zijn artikel Beter hergebruik, de coverstory in het maartnummer van De Ingenieur.


Subsidie

Om te beginnen is nog altijd veel subsidie nodig bij dat recyclen. Het maken van een ton gerecycled plastic kost in Europa zo’n € 3000 subsidie. ‘Ik denk dat veel burgers zich bedrogen zouden voelen als ze die cijfers horen’, zegt Peter Rem, hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft.


Matige kwaliteit

Zakken met fijngemalen polypropeen.

Een ander pijnpunt is de nog vaak matige kwaliteit van het hergebruikte plastic. Dat komt door verontreinigingen in het materiaal, veroorzaakt door foutjes in het scheidingsproces. Nu is dát niet zo verwonderlijk, want het valt ook niet mee, met de pakweg 250 verschillende soorten plastics die in verpakkingen worden gebruikt. Experts pleiten daarom voor het drastisch terugbrengen van dit aantal.

Tegelijk werken onderzoekers hard aan betere scheidingsprocessen. Zo is daar Benny Luijsterburg van de TU Eindhoven. Die weet de insluitingen van polyetheen, die vaak achterblijven in hergebruikt polypropeen, te verkleinen door in zijn extruder een dubbele schroef te gebruiken.


Zeer zuiver product

In Delft werkt hoogleraar Peter Rem aan magnetische dichtheidsscheiding, een techniek om te zorgen dat er van meet af aan minder vreemde stoffen in de plastics terechtkomen. Het is een vernuftige combinatie van stromend water, magnetische deeltjes en de wet van Archimedes. De techniek levert een zeer zuiver product op. ‘Het ideaal van het wit shampooflesje te recyclen naar een wit flesje komt dichtbij.’

In Geleen zijn ze al wat verder. Daar staat de gloednieuwe recyclingfabriek QCP (Quality Circular Polymers). Die zet plastic afval met behulp van chemische additieven om in voor de industrie opnieuw bruikbare materialen. ‘In feite is het misleidend om onze fabriek een recycler te noemen. We zijn meer een compounder, een bedrijf dat kunststoffen met additieven op smaak maakt voor zijn klanten’, aldus CEO Huub Meessen van QCP.

Lees het volledige artikel in .

Openingsfoto: Depositphotos.