Veel belangstelling voor Inspirerende Ingenieurs
Ingenieursvereniging KIVI zette gisteren, 2 oktober, de deuren van haar gebouw in Den Haag wijd open. Vanwege het landelijke Weekend van de Wetenschap kon het publiek er de hele dag luisteren naar ‘Inspirerende Ingenieurs’. De belangstelling was groot.
Al ruim voor tienen druppelden de eerste bezoekers binnen. De eerste spreker, robotkunstenaar Bram Ellens had geen robots meegenomen, maar bespiegelde uitgebreid op de maatschappelijke uitdagingen die hij ziet en waarvoor verschillende transities nodig zijn. ‘Technologie is lang niet altijd de oplossing’, hield hij de aanwezigen voor.
Brandblusdrone
Abeje Mersha van Saxion Hogescholen vertelde onder meer over de brandblusdrone die hij met zijn mensen had ontwikkeld. Het grote voordeel boven brandweerlieden in een truck is dat een drone veel sneller ter plaatse kan zijn, wanneer het vuur meestal nog klein is. ‘Ingenieurs kunnen het waarmaken’, gaf hij de aanwezigen mee.
Vers van de pers is het kinderboek ‘Tot over mijn oren in het plastic’ dat Daniël Poolen maakte samen met illustrator Merel Corduwener. Poolen is plasticspecialist en maakte er in het verleden al televisie over voor de NPO. Zijn boodschap was dat we plastic niet hoeven af te schaffen - het is erg handig - maar dat we wel manieren moeten bedenken om het beter te recyclen én te hergebruiken. Een overheid die strengere eisen oplegt zou daarbij een goed idee zijn, meent Poolen, die pleitte voor een Plasticakkoord, om de afspraken over beperking in het gebruik vast te leggen.
Petjes
De parate kennis van het publiek werd vervolgens getest met een petje-op-petje-af-quiz. De bezoekers bleken goed op de hoogte te zijn van het laatste technieknieuws want na tien vragen bleken nog meer dan tien mensen in de race voor de hoofdprijs. Een schattingsvraag beslechtte het pleit en wees de winnaar aan van het nieuwe boek Futurama van Fanta Voogd, een vaste medewerker van De Ingenieur.
Jupiter en Neptunus
Gabby-Aitink-Kroes van SRON vertelde de toehoorders alle ins en outs over de James Webb-ruimtetelescoop, waaraan ze meewerkte. Ze bouwde mee aan het instrument MIRI, dat belangrijke waarnemingen doet in het mid-infrarode licht. Dankzij James Webb komen er alleen al de laatste tijd talloze haarscherpe beelden door van zowel verafgelegen sterrenstelsels als van planeten in ons eigen zonnestelsel, zoals Jupiter en Neptunus.
Marco Bak en Storm de Kam van team Project MARCH van de TU Delft vertelden over hun werk aan een exoskelet dat mensen met een dwarslaesie moet helpen bij het lopen van kleine afstanden. Hun team is het achtste in een reeks en ze zijn pas net begonnen aan hun jaar in dit studententeam. Twee van de verbeteringen die zij aan het Delftse exoskelet willen doorvoeren komend jaar, zijn: de gewrichten van het ‘robotpak’ en het aansturen van het apparaat met behulp van hersengolven. De drager van het pak hoeft dan alleen maar te denken aan de activiteit die hij het exoskelet wil laten doen.
Migranten
Als laatste in de ochtendsessie vertelde Lena Knappers over haar onderzoek naar het huisvesten van migranten. Dat gebeurt nu nog vaak op een ad-hoc-manier, maar dit heeft als gevolg dat asielzoekerscentra leeg komen te staan of zelfs worden afgebroken zodra een piek in de instroom voorbij is. Knappers pleit (onder meer in een recent boek) voor meer permanente gebouwen, die ook geschikt zijn voor andere groepen mensen, zoals studenten.
Robot Ravi
Na de lunch kwam de ster van de show: Ravi de Robot. Deze menselijk aandoende robot trok al op station Den Haag Centraal de aandacht van talloze dagjesmensen (en van de politie) en ook bij Inspirerende Ingenieurs stal hij de show. Zijn maker Edwin Dertien vertelde over zijn inmiddels twintigjarige carrière als robotbouwer. Komende zaterdag maakt Ravi zijn debuut in het Enschedese theater Sonnevanck, tijdens de première van het stuk Ravi de Robot.
3D-printen
Sciencefiction leek het wel tijdens het verhaal van Riccardo Levato, die bij het UMC Utrecht technieken ontwikkelt om cellen in gewenste stevige vormen te 3D-printen. De stip aan de horizon is daarbij het printen van complete organen en stukken weefsel, om mensen te helpen met ernstige ziekten of een gat in een weefsel door ziekte of een ernstig ongeluk. Een tussendoel op weg daarnaartoe is het fabriceren van kleine stukjes weefsel uit lever- of pancreascellen, die al een deel van de werking vertonen van het gehele orgaan.
Samenwerking rond waterveiligheid
Adviseur waterveiligheid en klimaatadaptatie Nikéh Booister van Sweco hield een pleidooi voor samenwerking op het gebied van waterveiligheid en voor verder vooruitkijken. Ze liet kaartjes van Nederland zien met locaties waar woningbouw op de planning staat, maar waar dat misschien niet zo’n goed idee is. ‘Er zitten grenzen aan het systeem’, zei Booister over de inrichting van met name het laaggelegen westen van ons land, ‘en die grenzen hebben we inmiddels wel zo’n beetje bereikt.’
Beton
Een van de sectoren waar een transitie dringend vereist is, is de bouw. Met name het gebruik van staal en beton kosten bakken energie en brengen veel CO2-uitstoot met zich mee. Over dat laatste materiaal, beton, weet Niki Loonen alles. Hij vertelde over manieren om de CO2-uitstoot van de productie van beton terug te dringen. Een aansprekend project waar hij aan meewerkt is de reconstructie van het Aquarium van dierentuin Artis in Amsterdam.
Inspirerende Ingenieurs 2022 sloot af met bepaald niet het makkelijkste onderwerp: kernenergie uit thorium. Maar universitair hoofddocent Martin Rohde van de Technische Universiteit Delft kweet zich goed van zijn taak. Na een snelle inleiding kernenergie legde hij uit hoe een kerncentrale op de grondstof thorium eruit zal gaan zien. Ook werd duidelijk dat er op verschillende plekken in de wereld aan een thoriumcentrale wordt gewerkt. Die zullen niet morgen inzetbaar zijn als elektriciteitcentrale, maar de techniek is en blijft interessant omdat ze geen langlevend radioactief afval oplevert.
Foto’s De Ingenieur / KIVI