Toekomst voor een beter internet
Als we ook in de toekomst nog goedwerkend, vrij toegankelijk internet willen hebben, moeten informatici, netwerkexperts en andere ict-specialisten hard blijven werken. Anders gaat het web aan zijn eigen succes ten onder.
We vragen steeds meer van het internet. Smartphones moeten overal snel een website kunnen laden. Streamingsdiensten moeten dag en nacht grote hoeveelheden videodata aan kunnen leveren. Het wi-fi moet ruimte bieden aan steeds meer apparaten. Hoe lang nog voordat het internet ineenstort onder de steeds grotere eisen?
Ondertussen is het bedrijven ook gelukt om een belangrijk deel van het web in hun greep te krijgen. Google is praktisch de enige zoekmachine, Facebook (met Instragram en Watsapp) het belangrijkste sociale netwerk. Waar het internet ooit opgezet werd als een democratisch, decentraal geheel, lijkt het er steeds meer op dat de commercie de touwtjes in handen heeft, en daarmee de koers bepaalt. Ook zien we dat de grote bedrijven niet in staat zijn om de negatieve kanten van sociale media aan te pakken. Trollen en fake news, depressie en verslaving; het ontwricht de maatschappij, maar de bedrijven weigeren écht iets te veranderen.
Oplossingen
Twee grote issues die de toekomst van het internet in gevaar brengen. Gelukkig zijn deze problemen op te lossen. Zo zorgt 5G als nieuwe netwerkstructuur voor een stabieler internet dat nog meer data in korte tijd kan versturen en ontvangen. En er zijn manieren om trollen minder pominent te laten verschijnen op de tijdlijnen van sociale media. Daarvoor moeten de bedrijven echter wel transparanter worden. En meer mensen moeten begrijpen hoe die algoritmen werken, zodat ze kunnen nadenken over oplossingen.
Het volledig verhaal over Beter Internet lezen?
Wil je het volledige verhaal over Beter Internet uit het aprilnummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.