Hendrik Antoon Lorentz is hot. Terwijl in Leiden pal tegenover het station hard wordt gebouwd aan een enorm nieuwbouwproject dat naar de beroemde natuurkundige is vernoemd, heeft het Haarlemse Teylers Museum zijn werkkamer opengesteld voor het publiek.

Denk daarbij niet simpelweg aan een extra zaaltje met wat persoonlijke bezittingen, voorzien van bordjes met uitleg en teksten als ‘niet aankomen s.v.p.’ In plaats daarvan biedt het museum drie keer per dag een theatrale tour aan genaamd De Lorentz Formule. Twee acteurs nemen daarbij een twintigtal bezoekers mee naar het deel van het gebouw waar Lorentz ooit werkte, en geven daar een voorstelling ten beste die een mooie mix vormt van toneel, college, demonstratie en cabaret.

Albert Einstein.en Hendrik Lorentz.

Rode draad is daarbij het opstellen van een formule die moet weergeven ‘hoe Lorentz kon uitgroeien tot zo’n fenomeen’. Daarbij wordt zowel aandacht besteed aan het wetenschappelijke werk van de man die door niemand minder dan Albert Einstein op handen werd gedragen, als aan diens persoonlijke leven. Waarbij er overigens wel een en ander moest worden geromantiseerd. In tegenstelling tot zijn nog beroemdere Duitse collega was Lorentz namelijk zó onkreukbaar dat er weinig sappig historisch materiaal was om mee te werken.
 

Geheel nieuwe ervaring

Met de tour wil het museum laten zien dat Teylers begin twintigste niet alleen een plek was waar allerlei wetenschappelijke en natuurhistorische schatten werden tentoongesteld. De uit Leiden aangetrokken Lorentz leidde er een heus natuurkundig lab, waar bezoekers nu voor het eerst een blik op kunnen werpen.

Wat ze zich met name zullen herinneren, is de manier waaróp Teylers ze die blik gunt. De acteurs brengen het leven en werk van Lorentz op zo’n unieke, aansprekende manier tot leven, dat een bezoek aan het museum een geheel nieuwe ervaring wordt. En dan doet het er uiteindelijk nauwelijks toe dat de werkkamer waar het allemaal om draait voornamelijk is gevuld met replica's van spulletjes en ook geen één-op-één kopie is van the real thing. Zoveel is er namelijk niet bewaard gebleven van Lorentz' werkplek, zijn enorme reputatie ten spijt.

De theatrale tours worden minimaal drie jaar gegeven. Deelname is gratis voor wie de entreeprijs heeft betaald. Wel raadt het museum aan om van tevoren online te reserveren, waar een euro reserveringskosten voor in rekening wordt gebracht.
 

Foto boven: Sanne Peper