Testreactor met internationale standaard
Zorg voor een internationaal ontwerp van een testreactor, die alleen laag verrijkt uranium gebruikt, en bij voorkeur 's avonds kan worden uitgezet. Dit bepleitte prof. William Nuttall van de Britse Open Universiteit tijdens de Nuclear Knowledge Summit in Delft.
De hoge flux onderzoeksreactor in Petter, waarmee onder andere medische isotopen worden geproduceerd.
Wereldwijd zijn er zo'n 660 onderzoeksreactoren, 235 zijn er gepland of al in in constructie in 52 landen. Van die 660 is een derde aan het einde van zijn levensduur van veertig jaar, een deel is al ontmanteld. Met deze feiten wilde prof. William Nuttall van de afdeling Engineering and Innovation van de Britse Open Universiteit duidelijk maken dat die onderzoeksreactoren uit oogpunt van veiligheid ook aandacht verdienen, al was het maar omdat die reactoren wel eens een groter risico kunnen vormen dan de 'echte' soortgenoten. 'Omdat het om kleine installaties gaat is het materiaal envoudiger te hanteren, ze zijn meestal ook gemakkelijker toegankelijk.' Dat laat onverlet dat ook bij de ondezoeksreactoren de laatste tien jaar de veiligheidsmaatregelen tegen eventuele ontvreemding van materiaal en dergelijke zijn toegenomen.
Nu tal van landen met kernenergie aan de slag willen en om die rreden over een onderzoeksreactor willen beschikken, pleit Nuttall voor een offensieve benadering. 'Tik die landen niet op de vingers als ze in onze ogen iets niet goed doen, biedt ze een reactorontwerp aan dat voldoet aan interntaionale standaards.'
Hij pleitte voor een testreactor die alleen gebruik maakt van laag verrijkt uranium, door het Internationale Atoomagentschap wordt gereviewed, over een gesloten ractortank beschikt, en het liefst een reactor die aan het eind van de dag kan worden uitgezet, wat enorm scheelt in personeelskosten.
'Het eerste type van zo'n nieuwe testreactor moeten we niet ergens in Nigeria bouwen, maar bijvoorbeeld in Engeland, zodat we laten zien dat wij die nieuwe testreactor ook waardevol vinden.'