Jarenlang hebben we onze oren tekortgedaan. De mp3-tjes die we massaal beluisterden, waren zo gecomprimeerd dat het klonk alsof de muziek eerst door een knoflookpers was gehaald. Dat is nu verleden tijd, zegt Apple.

Pak ik een cd’tje uit de kast, dan denk ik soms terug aan de CD-show. Dat was het eerste radioprogramma waarin geen plaatjes, maar vooral cd’s werden gedraaid. Elke week somde presentator Wim van Putten àlle cd’s op die ooit waren verschenen. Dire Straits, Abba, Pink Floyd, Doe Maar


Het TROS-programma van eerste helft jaren ’80 was Ă©Ă©n grote lofzang op dat nieuwe medium, al is het de vraag wat ik precies van die topkwaliteit meekreeg via mijn oude hifisetje.


Negende van Beethoven

Ingenieurs bij Philips waren erin geslaagd een techniek te ontwikkelen waardoor muziek thuis net zo kon klinken als in de studio, met een nog altijd gehanteerde bemonsteringsfrequentie van 44,1 kilohertz bij zestien bits. Die frequentie is niet toevallig gekozen: zo past de Negende symfonie van Beethoven precies op Ă©Ă©n schijfje.

Het afgelopen decennium hebben wij, muziekliefhebbers, onszelf schromelijk tekortgedaan. Eerst downloadden we ons suf aan mp3’tjes, en vervolgens streamden we ons de koning te rijk, met alle muziek van de wereld binnen handbereik.

Maar we betaalden er een hoge prijs voor: we kregen de liedjes enkel in sterk samengeperste vorm voorgeschoteld. En dat hoor je.


Lossless audio

Het heeft veertig jaar geduurd, maar nu zijn we dankzij Apple weer terug bij die supergeluidskwaliteit van de cd. De techgigant biedt sinds afgelopen dinsdag volledige catalogus van 75 miljoen liedjes aan zonder kwaliteitsverlies: lossless audio, ‘zoals de artiesten het in de studio hebben opgenomen’. 

Gebruikers van Apple Music kunnen voortaan kiezen voor verschillende geluidsresoluties, beginnend bij cd-kwaliteit en oplopend tot 24 bit bij 48 kilohertz.


Spatial Audio

Tegelijk presenteert Apple 'Spatial Audio' van Dolby Atmos, een 'meeslepende audio-ervaring die je met het geluid van alle kanten omringt, ook van boven'. 

Na mono en stereo zou Spatial Audio de volgende 'revolutionaire stap voorwaarts' zijn. Apple Music legt deze nieuwe, multidimensionele manier van muziekluisteren uit in een audiopresentatie. 

'Meer ruimte tussen de elektische gitaren, een levendiger baslijn, de stem voelt alsof de zanger naast je staat', zegt de presentator over een nummer van Marvin Gaye.

Maar of het ook echt beter klinkt? Dat blijft een kwestie van smaak. Luister zelf maar. In ieder geval bij mij kwam de muziek bepaalt niet ineens 'van boven'. Dat zou me ook hebben verbaasd, aangezien ik geen speakers aan het plafond heb hangen.  


Spotify en Tidal

Het comprimeren van geluidsbestanden was nodig omdat lang niet iedereen over snel internet beschikte, maar inmiddels is dat standaard.

De vraag is: zullen concurrenten als Spotify en Tidal volgen? Die zien een verdienmodel in duigen vallen, nu concurrent Apple zonder meerkosten aanbiedt waar zij wel extra geld voor rekenen.
 

Apple Music
App beschikbaar voor diverse platforms | online op music.apple.com


Tekst: Pancras Dijk, hoofdredacteur De Ingenieur
Beeld: Apple Music