Tastbaar 3D-hologram
Een piepklein hologrammetje dat je kunt aanraken, Japanse onderzoekers speelden het klaar. Met lasers die knipperen met extreem hoge frequentie ontstaat een lichtbeeld, middenin de lucht.
Het lukte het team om onder andere een piepklein elfje te projecteren; kleiner dan een vingertop, maar met bijzondere eigenschappen. Door de speciale lasers is het driedimensionale hologram aan te raken en te voelen. De lasers geven de vingertoppen en de miljoenen opgeladen moleculen geven samen een apart gevoel.
Het hologram werkt met laserpulsen die een frequentie hebben van enkele femtoseconden (10-15 seconden). Die ultrakorte lichtflitsen worden geconcentreerd op een bundeltje moleculen in de lucht, dat daardoor meer energie krijgt. Zo veel energie, dat de luchtmoleculen een elektron afgeven en oplichten.
De mogelijkheden van het hologram zijn groot. Hoewel de proeven slechts kleine afbeeldingen produceerden, is zo'n hologram volgens de onderzoekers makkelijk op te blazen tot grotere projecties. Het voordeel van dit hologram is dat het veiliger is dan hologrammen die laserfrequenties van nanoseconden gebruiken, en hogere resoluties mogelijk maakt. Op vergelijkbare manier geproduceerde projecties met nanolasers bleken bijvoorbeeld een stukje leer licht te verbranden tijdens een experiment.
Daarnaast programmeerden de onderzoekers een aardig truukje in een hologram. Door het aan te raken, veranderde de vorm. Een hartje veranderde zo in een gebroken hart. Dit deden de onderzoekers met een bewegingscamera recht onder het hologram; zodra er een hand in beeld kwam, pasten de lasers hun vorm aan. De vele toepassingen van de techniek hebben ze samengevat in een filmpje: