Superwitte verf maakt airco overbodig
Materiaalwetenschappers van een Amerikaanse universiteit hebben een witte verf ontwikkeld die maar liefst 98 procent van het zonlicht reflecteert. De verf kan helpen gebouwen koel te houden.
In warme zomers blijven we koel door lichte kleding te dragen. Voor gebouwen geldt hetzelfde: verf je de gevels en het dak wit, dan zal de binnentemperatuur minder oplopen wanneer de felle zon erop schijnt. Dat scheelt de kosten en het energieverbruik van airconditioners.
Onderzoekers van de University of California in Los Angeles (UCLA), Californië hebben nu een witte verf ontwikkeld die maar liefst 98 procent van het zonlicht reflecteert. Dat is ruim 10 procent meer dan eerder ontwikkelde 'superwitte' verfsoorten. Ze publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Joule.
Grote mogelijkheden
Het belangrijkste ingrediënt van warmtereflecterende witte verven was tot nu toe titaniumoxide. Dat weerkaatst vrijwel al het zichtbare licht, maar een nadeel is dat het UV-licht wél opneemt en ook dat leidt tot opwarming.
Op zoek naar een alternatief stuitten de Amerikaanse onderzoekers op bariet, een goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar mineraal. Vermengd met polytetrafluoroethyleen, beter bekend als teflon, maakten de ingenieurs een verf die vrijwel al het zonlicht reflecteert, ook het onzichtbare. Daarnaast bevat de nieuwe verf minder polymeer bindmiddel, dat ook de eigenschap heeft warmte op te nemen.
De onderzoekers zien grote mogelijkheden voor hun ontdekking. 'De wijzigingen die wij voorstellen zijn gemakkelijk door te voeren door de verf- en coatingindustrie', zegt Jyotirmoy Mandal, een van de onderzoekers, in een persbericht.
Coolest White
UNStudio, het Amsterdamse bureau van de bekende architect Ben van Berkel, presenteerde vorig voorjaar een eigen wonderverf met sterk reflecterende eigenschappen: The Coolest White. Die coating is opgebouwd uit verschillende lagen, met als hoofdbestanddeel een fluorpolymeer. Zulke polymeren hebben als eigenschap dat ze extreem lang meegaan en uiterst duurzaam zijn. De coating is geschikt voor metalen façade-elementen, maar ook voor aluminium-, staal-, of glasvezelconstructies. Met een reflectiewaarde van 88 procent neemt die echter tien procent meer zonlicht op dan de nu in Californië ontwikkelde verf.
De Amerikaanse onderzoekers wijzen erop dat hun verf niet alleen de kosten van airco's in gebouwen kan reduceren, maar dat het materiaal ook kan helpen tegen het hitte-eilandeffect, het effect dat het in steden in de zomer meestal een paar graden warmer is dan op het platteland omdat de warmte er blijft hangen. Als de verf op wereldschaal wordt toegepast, kan het zelfs een bijdrage leveren tegen klimaatverandering, aldus onderzoeker Mandal.
Foto: Depositphotos.com