Stuiflab onderzoekt strandhuisjes
Met modern vormgegeven strandhuisjes bedenken studenten van het Stuiflab van de TU Delft alternatieven voor de klassieke vierkante houten uitvoering. Ook de aangroei van het duin moeten ze zo min mogelijk verstoren. Op het Oerolfestival van afgelopen week deden ze een eerste test.
Ze staan op verschillende hoogten: de een vlak boven het zand, de ander op een stellage zo’n twee meter hoog. Geen echte strandhuisjes, maar een nepuitvoering, zonder dak of vloer, maar wel met wanden die de wind en daarmee het stuiven van het zand beïnvloeden. De bezoekers van het Oerol-estival die afgelopen week langs het strand van Terschelling liepen dachten eerst aan een kunstwerk, wat het natuurlijk óók is, en zullen niet hebben beseft dat het hier een serieuze test betrof. Tot ze het paviljoen bezochten waar de bedoeling van het Stuiflab werd uitgelegd.
‘We hebben allerhande proeven in de windtunnel gedaan, maar wat uiteindelijk telt is hoe het in het echt aan strand gaat’, zo verklaart ir. Annebregje Snijders de proef. Ze is begeleider van het studentenproject van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Variatie van de hoogte waarop de gemodelleerde strandhuisjes stonden, en hun onderlinge afstand waren enkele van de parameters waarmee de invloed op het aanstuivende zand kon worden bestudeerd. ‘Je ziet al wel dat strandhuisjes die direct op het zand staan worden ingegraven. Staan ze dicht tegen het duin, dan belemmeren ze de aangroei.’ Bij de huisjes die hoger staan vormde zich juist een kuil.
De studenten hebben met hun eerder gemaakte ontwerpen de klassieke vierkante vorm losgelaten. Ideaal voor de stroomlijn is de vorm van de druppel, dus rond van voren, en de wind aan de achterkant geleidend, zodat daar geen turbulentie ontstaat. Met die druppelvorm als basis zijn verschillende ontwerpen gemaakt. De stroomlijn zorgt ervoor dat de aanzanding minder wordt verstoord. ‘We hopen dat we met Rijkswaterstaat verder kunnen gaan om ook deze nieuwe creaties op het strand te testen.’
Lead image: De StrandGlo, ontwerp van Muhammed Ulusoy