Veel mensen vinden het druppelen van hun eigen ogen lastig. Een eenvoudig kapje op de spray moet daarin verandering brengen. 

Bij het zelf druppelen valt de vloeistof vaak niet goed in het oog, waardoor die zich niet goed kan verspreiden over het oogoppervlak. Fred Bonthuis, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, bedacht een oplossing: een kapje dat het oog open houdt terwijl de vloeistof wordt verneveld. Na acht jaar ontwikkeling is het product klaar voor marktintroductie.

‘Het kapje zorgt ervoor dat het oog niet alleen open blijft, maar ook dat er geen vloeistofverlies is’, zegt Bonthuis, die het kapje bedacht na een bezoek aan een medisch congres in Amerika. ‘Door de vloeistof als een mist op het oog te spuiten, heb je niet de reflex om meteen te knipperen, zodat het middel zich gelijkmatig over de oogbal kan verspreiden. Zo kun je veel preciezer en dus effectiever doseren.’


Passende aansluiting

Bonthuis ontwikkelde het kapje samen met Paperfoam, een bedrijf voor biobased verpakkingsmateriaal. Het gepatenteerde kapje is gemaakt van aardappelzetmeel en kan na gebruik worden gecomposteerd.

In 2019 werd een flesje ontwikkeld dat de vloeistof goed vernevelt. De hoeveelheid vloeistof kan per keer worden aangepast van 50 naar 100 of 150 microliter (1 druppel), afhankelijk van de viscositeit van de vloeistof. Als laatste stap werd vorig jaar een passende aansluiting ontwikkeld tussen het kapje en het flesje met vloeistof.


Thuis- en mantelzorg

Oogartsen en potentiële gebruikers hebben het prototype, dat breed inzetbaar is voor zowel homeopathische middelen als voor farmaceutisch producten, positief beoordeeld. ‘Het is makkelijk te gebruiken, ook voor ouderen, wat tijd- en kostenbesparend is voor de thuiszorg, mantelzorgers en verpleeghuizen’, aldus Bonthuis.

Hij verwacht dat de eerste uitvoering dit jaar op de markt komt voor een homeopathisch middel. Toepassing voor de farmacie duurt wat langer in verband met de benodigde certificering. (PS)

Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Koert van Duijvendijk