Smartphone herkent dronkenschap
Aan de manier waarop je loopt, kunnen smartphones herkennen of je te veel hebt gedronken. Dat heeft Amerikaans onderzoek uitgewezen.
Met te veel drank op achter het stuur kruipen is levensgevaarlijk. Voor mensen met een drankprobleem is informatie over de hoeveelheid alcohol in het lichaam ook van levensbelang. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een eenvoudige smartphone vrij nauwkeurig kan meten hoeveel iemand op heeft.
De meeste smartphones zijn voorzien van verschillende sensoren, zoals versnellingsmeters en gyroscopen. Onderzoekers van de School of Medicine van de University of Pittsburgh hebben nu een methode ontwikkeld waarmee die sensoren worden gebruikt voor het vaststellen van de mate van dronkenschap. Ze beschrijven hun bevindingen in het dinsdag verschenen nummer van het wetenschappelijke Journal of Studies on Alcohol and Drugs.
Versnelling en zijwaartse beweging
Hoofdonderzoeker Brian Suffoletto liet een kleine groep van 22 volwassenen naar het lab komen, waar ze werden getrakteerd op een forse hoeveelheid wodka. Vervolgens moesten ze gedurende enkele uren steeds een stukje lopen: tien stappen recht vooruit, omdraaien, en weer tien stappen terug. Ze hadden daarbij met een elastiek een smartphone om hun middel gebonden.
Het mobieltje mat de versnelling en de zijwaartse beweging van de wandelaars. Ook verticale bewegingen en de mate waarin ze met hun lichaam naar voren en achteren schommelden werden gemeten met de sensoren. In zekere zin vergelijkbaar dus met een stappenteller zoals velen die nu al op hun smartphone hebben staan. Nieuw is echter de software die analyseert of het om reguliere stappen gaat dan wel om een dronken waggelpas.
In 90 procent van de gevallen kon met deze methode worden vastgesteld of de proefpersoon méér had gedronken dan de in de Verenigde Staten wettelijk toegestane limiet voor verkeersdeelnemers van 0,8 promille.
Krachtige sensoren
We dragen altijd en overal krachtige sensoren met ons mee in de vorm van ons mobieltje, stelt Suffoletto in een persbericht. 'We moeten nu leren hoe we die kunnen inzetten ten behoeve van de volksgezondheid.'
Dit onderzoek is nog maar het begin voor Suffoletto en zijn collega's. Nu gaan ze proberen of ze dezelfde resultaten kunnen behalen wanneer het mobieltje niet op de rug worden gebonden, maar gewoon in de broekzak zit of in de hand wordt gehouden.
Over vijf jaar hopen ze zover te zijn dat iedereen die naar het café is geweest en daar iets te veel heeft gedronken, automatisch een waarschuwing ontvangt op zijn telefoon. Dat zou gebruikers ervan moeten weerhouden om op zulke momenten in de auto te stappen, ruzie te zoeken of onbeschermd seksueel contact aan te gaan.
Foto: Rutgers Center of Alcohol & Substance Use Studies/Journal of Studies on Alcohol and Drugs