De Delftse startup Nurtio maakt de baan van plantenverzorger op kantoor een stuk makkelijker met een plantensensor die een seintje geeft wanneer verzorging nodig is.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Wekelijks post het bedrijf Nurtio op Instagram plaatjes van futuristische kantoorpanden, hotels of appartementen die weelderig zijn gedecoreerd met de meest exotische planten, sierbomen en begroeide wanden. Die groene toekomst vereist onderhoud, wil het bedrijf daarmee zeggen: een taak die vaak in handen ligt van plantenverzorgingsdiensten die soms tot wel duizend kan­toren tegelijkertijd bedienen. 

De Oekraïense Iryna Pakhomova, mede-eigenaar van zo’n bedrijf, kwam tot de conclusie dat het slimmer kan dan alle locaties afgaan om de planten­bakken na te lopen. In 2016 richtte ze het bedrijf Nurtio op dat een plantensensor ontwikkelt die planten op afstand monitort.



Pin in de aarde

De sensor bestaat uit een pin die in de aarde steekt ter hoogte van de wortels van de plant en elk uur de omgevingstemperatuur registreert, de vochtigheid van de grond en de hoeveelheid licht die de plant opvangt.

Om niet afhankelijk te zijn van bluetooth en de wifi-voorziening van de klanten werkt Nurtio via een onafhankelijke router die de informatie van de sensoren direct naar de Nurtio-servers stuurt. 


Melding

De plantenverzorger krijgt een melding wanneer een plant verzorging nodig heeft. Daarnaast ontwikkelt Nurtio ook software om de logistiek van planten­verzorgingsbedrijven zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Nurtio heeft al klanten in zo’n tien landen, een enorme uitdaging voor de vijf werknemers. Veruit de meeste klanten zitten in Amerika. Pakhomova: ‘In Nederland worden planten vaak geteeld op hydrocultuur (water), wat het relatief simpel maakt om de planten te onderhouden. In Amerika is de plantenkweek nog niet zo geavanceerd en is onze technologie een life-saver. Bovendien zijn de afstanden tussen kantoren in Amerika groter.’


Nieuwe investeringsronde

Nurtio heeft de eerste onzekere periode van vijf jaar overleefd. Pakhomova: ‘We hebben kunnen laten zien dat er vraag is naar onze technologie, maar we draaien nog niet quitte. We openen een nieuwe ronde voor investeerders om het bedrijf echt te kunnen opschalen.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Nurtio