Slimme ring maakt pasjes en sleutels overbodig
Duizenden mensen zijn elke dag op zoek naar hun verloren sleutels, pasjes of soms complete portemonnees. Dat is straks voorbij, als het aan het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft ligt.
Daar ontwikkelden ze een ring met een passieve radio frequency identification (RFID)-chip die allerlei informatie kan opslaan. Door de ring tegen een RFID-reader te houden, kun je bijvoorbeeld betalen bij de kassa, een elektronisch slot openen of verzekeringsgegevens doorgeven.
RFID-chip
Op de chip is ook aanvullende medische informatie op te slaan, zoals de bloedgroep, medicijnintolerantie of allergieën van de drager. Bij een ongeval hebben hulpverleners dan direct toegang tot cruciale informatie.
De slimme ring is in feite een niet-invasief alternatief voor een RFID-chip die onder de huid is aangebracht. Het idee is natuurlijk niet nieuw, maar de ring fungeert ook als technology demonstrator.
3D-geprint
Het Fraunhofer-Gesellschaft ontwikkelde een manier om elektronica in objecten te integreren. De ring wordt 3D-geprint van metaal, waarbij het printproces tussentijds wordt gepauzeerd om een robot de RFID-chip in een holte te laten plaatsen.
Daarna wordt de ring afgemaakt, zodat de chip helemaal is ingesloten. De RFID-chip werkt door het metaal heen dankzij de dunne wanddikte van een millimeter en omdat er een afwijkende frequentie van 125 kilohertz wordt gebruikt.
De onderzoekers ontwikkelen momenteel meer toepassingen voor het in metaal integreren van elektronica met 3D-printen.
RFID-reader
Een mogelijke toepassing is sensoren in tandwielen aan te brengen, zodat deze tijdens het draaien realtime informatie over bijvoorbeeld de belasting of bedrijfstemperatuur kunnen doorsturen via een RFID-reader aan de buitenkant. Zo kan mogelijke beschadiging door overbelasting vroegtijdig worden gedetecteerd en voorkomen.
De techniek zal daar waarschijnlijk eerder toepassing vinden dan als slimme ring.
Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Fraunhofer