Op veel plekken in de wereld is drinkwater of water voor landbouw schaars, terwijl er enorme hoeveelheden waterdamp in de lucht hangen. Er bestaan al systemen om dat water als condens af te vangen, maar ingenieurs in Singapore hebben nu een compleet irrigatiesysteem ontwikkeld.  

Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) combineerden bestaande methoden om om op die manier automatisch gewassen in een kas te irrigeren. Ze verwerkten het concept in een kleinschalig prototype om kangkong, ofwel waterspinazie, te verbouwen.


Gesloten kweekkas

SmartFarm is een gesloten kweekkas met onderin een laag aarde. Het tweedelige deksel op de bovenkant wordt door elektromotoren op vaste tijden open en dicht geschoven.

Dit wordt aangestuurd door een timer en van stroom voorzien door een batterij met zonnepaneel. Het deksel gaat ’s nachts open, zodat koele lucht met een hoge luchtvochtigheid naar binnen kan stromen.


Paneel van hydrogel

De waterdamp wordt opgenomen door een paneel van hydrogel bovenin de kas, dat tot driehonderd keer z’n eigen gewicht aan water kan opnemen.

Bij zonsopkomst gaat het deksel weer dicht. Als de zon de hydrogel verwarmt, begint dit waterdamp uit te stoten. Dit condenseert weer tegen de binnenkant van het deksel.


Open en dicht

Op gezette tijden overdag schuift het deksel open en dicht, zodat het water tegen de zijkanten van de kas wordt geveegd en naar beneden de aarde in loopt. Zo geeft elke gram hydrogel overdag per uur 2,24 gram water af dat voldoet aan standaarden voor drinkwater van de gezondheidsorganisatie WHO.

Het team onderzoekt nu mogelijkheden om het concept op te schalen, onder meer naar kassen voor op daken in grote steden. 


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: NUS