Shell investeert in duurzame energie
Shell gaat meer investeren in projecten met duurzame energie. De activiteiten zullen worden aangestuurd vanaf een nieuwe campus in Den Haag. Ook Shell Research & Development in Amsterdam breidt uit.
Hoewel het bedrijf verwacht dat de piek in het gebruik van olie en gas nog moet komen (lees: ‘Shell: piek in olie- en gasgebruik moet nog komen’), ziet ook Shell de transitie naar het gebruik van meer duurzame vormen van energie (lees: ‘Fossiel als springplank voor duurzaam’) .
Daarom heeft het bedrijf zichzelf ten doel gesteld om in 2050 zijn CO2-voetafdruk te hebben gehalveerd ten opzichte van nu. Die ambitie gaat zowel over de CO2 die vrijkomt bij de eigen operaties als de CO2-uitstoot die komt van het gebruik van Shell-producten door klanten.
Ook maakt Shell al een tijdje zijn activiteiten diverser. Zo investeert het in een groot windpark (lees: ‘Shell bouwt windpark voor nieuw laagterecord’); steekt het geld in het ontwikkelen van biobrandstoffen, die weinig CO2-uitstoot hebben en ontwikkelt het bedrijf het gebruik van waterstof voor vervoer (lees: ‘Vier extra waterstofstations in Nederland’).
Campus
Vandaag maakte het olie- en gasbedrijf bekend dat het zwaarder gaat inzetten op duurzame energie (persbericht). Shell gaat 200 miljoen dollar (175 miljoen euro) investeren in het bestaande hoofdkantoor in Den Haag (zie foto), waar een New Energies Campus komt. In ieder geval worden de bestaande gebouwen hier gerenoveerd; mogelijk komt er ook nieuwbouw. Er zijn geen plannen om in Den Haag laboratoria te bouwen.
In de New Energies-tak van Shell, waarmee het bedrijf in 2016 begon, werken op dit moment ongeveer 250 mensen, waarvan 150 in Nederland. Dat moeten er rond het jaar 2023 zo’n 500 tot 700 zijn. Die gaan werken aan ‘het vergroten van de koolstofarme activiteiten’, zoals het heet in Shell-jargon. Daarbij kunnen we denken aan het ontwikkelen van wind- en zonneparken, het produceren van biobrandstoffen en werken aan oplossingen gebaseerd op waterstof.
Jaarlijks investeert Shell tussen de 1 en 2 miljard euro in de New Energies-tak, weet het FD, op een totaal investeringsbudget van 25 miljard euro per jaar.
Aardgas
‘Tegelijkertijd blijft Shell werken aan de verbetering van de energie-efficiency van haar eigen processen’, lezen we in het persbericht. Dat gaat dus over olie en gas. Shell is bijvoorbeeld goed in de technologie gas-to-liquid, waarbij uit aardgas vloeibare brandstoffen en hoogwaardige smeermiddelen worden gemaakt.
De research op dat gebied vindt plaats bij het Shell Technology Centre Amsterdam. Daar is onlangs een nieuwe vleugel geopend, waar plek is voor nieuwe technologische apparatuur. Ook zullen hier de komende jaren een paar honderd extra experts komen te werken aan het optimaliseren van de processen rond biobrandstof en waterstof, met behulp van big data.