Schimmel maakt biologisch isolatiemateriaal
De startup FC-i (First Circular insulation) maakt dakisolatiemateriaal van 100 procent natuurlijke grondstoffen. Hiervoor koloniseren speciaal gekweekte schimmels een mengsel van gras, riet en houtsnippers. Dit biedt een duurzaam alternatief voor materialen als PUR-schuim of steenwol.
In een grote loods in het Drentse Veenoord, vlakbij Emmen, maakt de startup First Circular insulation dakisolatieplaten van reststromen uit bos- en natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Donderdag presenteerde het bedrijf zijn eerste testfabriek.
Ingrediënten
‘Het beheer van onze gebieden levert riet, hout en gemaaid gras op’, vertelt Henk Wanningen, hoofd biogrondstoffen bij Staatsbosbeheer. ‘Door dit natuurlijke restmateriaal als grondstof voor isolatieplaten te gebruiken, wordt de CO2 die erin is opgeslagen zo lang mogelijk uit de lucht gehouden.’ Een woning wordt immers voor minstens dertig jaar gebouwd en na eventuele sloopkunnen materialen worden hergebruikt.
Ook gebiedsmanager Gidion Kok van Natuurmomenten, die natuurgebied De Wieden onder zijn hoede heeft, is blij dat er nu een goede bestemming is voor de reststromen van dit cultuurlandschap. Het gaat hier vooral om bladeren en kruiden die tussen het riet staan – het riet zelf gaat naar daken van huizen.
Elektrocutie
Het bindmiddel dat de natuurlijke vezels tot een stevig composiet maakt, is ‘bioslurry’ – een vloeistof van schimmelmateriaal (mycelium) dat ter plekke wordt gekweekt. Nadat deze slurry door de overige ingrediënten heen is geroerd, gaat het mengsel in een mal naar de ‘klimaatkamer’. Hier wordt de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius gehouden.
‘Dat is de optimale temperatuur voor het mycelium om het materiaal te koloniseren’, zegt Roland van Driel, één van de grondleggers van FC-i. Na enkele dagen is de kolonisatie voltooid, en worden de schimmels gedood door ze te elektrocuteren.
Resultaat
Het resultaat is een volledig biologische en herbruikbare dakisolatieplaat van 60 bij 120 bij 12 centimeter, met een warmtegeleidingcoëfficiënt van ongeveer 0,04 W/mK (watt per meter Kelvin). Ter vergelijking: de warmtegeleidingscoëfficiënt van PUR-schuim – dat wordt gemaakt van aardolie – is ongeveer 0,025 W/mK en van glaswol 0,037 W/mK. Hierbij geldt: hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
Toekomst
‘In deze proeffabriek kunnen we straks honderdduizend vierkante meter van deze isolatiepanelen per jaar maken’, zegt Peter Wolf, cofounder en ceo van FC-insulation. De verwachting is dat de pilot in de loop van het jaar draait. Het uiteindelijke doel is om in 2026 commercieel te zijn en 1,2 miljoen vierkante meter per jaar te maken. Dat is pakweg een derde van de landelijke productie.
Foto's: De Ingenieur