Ruimtepuin in de achtertuin
‘Voorsprong door techniek.’ Echt waar?, vraagt redacteur Jim Heirbaut zich af. Deze keer: ruimtepuin in de achtertuin.
Ineens lichtte tegen de zwarte avondhemel een kromme streep op. Dat blijft mooi, zo’n vallende ster. Half augustus zag ik er voor het eerst sinds lange tijd weer eens een, terwijl ik in een park verkoeling zocht na opnieuw een zinderend hete dag. Het was de tijd van de jaarlijkse Perseïden, een stroom meteoren die wordt veroorzaakt doordat onze aarde door de staart van de komeet Swift-Tuttle vliegt.
Maar soms valt er iets van menselijke makelij uit de lucht. Dat ondervond begin augustus een schapenboer in Australië. Hij maakte met zijn quad een ronde over zijn uitgestrekte landerijen en zag ineens iets vreemds. Was het een verbrande boom? Een autowrak? Nee, toen hij dichterbij kwam, zag hij dat het wel eens een restant van een raket of ruimtevaartuig kon zijn. ‘Best beangstigend, eigenlijk’, zei hij tegen een journalist van The New York Times. ‘Ik was nogal verrast. Het is niet iets wat je elke dag ziet op een schapenboerderij.’
Hij belde zijn buurman, en die had net een paar dagen ervoor iets soortgelijks gevonden. Ze maakten foto’s van de brokstukken en deelden die met NASA. Na een tijdje kwam het verlossende woord: het bedrijf SpaceX gaf toe dat de brokstukken afkomstig waren van een Dragon-capsule die vorig jaar voor het eerst was gebruikt om astronauten naar het International Space Station te brengen.
Astrofysicus en YouTuber Brad Tucker ging op bezoek en dankzij hem kunnen we allemaal over de schouder van de boer meekijken naar het neergestorte deel. Zoek het filmpje vooral even op; het zijn fascinerende beelden. Te zien zijn kabels, stukken zonnepaneel en een dikke gaasstructuur van koolstof, bedoeld als warmtewerend paneel.
Korte tijd later vond hij zelfs nog meer space junk:
Maar terwijl ik deze video's steeds opnieuw bekijk, vraag ik me ook iets af: is het normaal dat zo’n enorm brokstuk bij mensen in de achtertuin dondert? Er zijn nu geen persoonlijke ongelukken mee gebeurd, maar wat als dat wel zo was? Het dertig kilogram zware, drie meter lange deel staat in het gras gespietst. Was het grasveld een mens geweest, dan laten de gevolgen zich raden.
Gaat SpaceX dan de boer compenseren die een familielid heeft verloren? Of van wie een deel van het huis is ingestort?
Het paneel van de SpaceX-capsule ‘levert geen bijzondere risico’s op’, citeert The New York Times een deskundige. Ik denk dat die deskundige nog nooit zo’n paneel op zijn hoofd heeft gekregen. Een meters groot, tientallen kilogrammen zwaar onderdeel dat met honderden kilometers per uur de dampkring in komt zeilen, levert wel degelijk levensgevaar op. Dat doet namelijk een kokosnoot al, die uit een palmboom valt.
Dus als ik een wens mag doen bij de volgende vallende ster: of Elon Musk alsjeblieft zijn rommel kan opruimen.
Foto: Robert Lagendijk