Rubberhandschoen voor prothesedragers
Een rubberen handschoen vol elektronica maakt protheses zachter, warmer en gevoeliger. Hij voelt daarmee menselijker aan, wat voor de drager meer comfort en gebruiksgemak oplevert.
Het gaat om een simpele rubberhandschoen die is voorzien van flexibele sensoren. De sensoren zijn verbonden met een smart watch, waar de sensordata binnenkomt en zichtbaar wordt op een relatief groot scherm. De prothesedrager ziet op dat scherm bijvoorbeeld hoe hard iemand in de hand knijpt, en kan die informatie gebruiken om het soort handdruk te herkennen. Nu is handenschudden met een prothese soms lastig; je voelt de handdruk immers niet, terwijl daarin vaak subtiele maar belangrijke sociale signalen zitten.
Soort handdruk voelen
De sensoren vormen een patroon over de hele handschoen, die van binnen is gevuld met een zacht, realistisch aanvoelend materiaal. Het sensorenpatroon registreert elke aanraking. De drager kan op zijn horloge tijdens het handenschudden of het vastpakken van objecten zien hoeveel kracht er op de handschoen staat, en weet zo beter wat voor soort handdruk iemand geeft.
De sensoren kunnen ook andere gegevens, zoals de warmte van iemands hand en de vochtigheid, opvangen. Hoewel het niet hetzelfde is als directe aanraking, kan iemand met een prothese zo toch een idee krijgen van de persoon van wie de hand wordt geschud. De vondst is vooral bedoeld voor sociale toepassingen; nu voelen mensen zich soms ongemakkelijk bij het schudden van een prothesehand. Een zachtere, meer levensechte buitenkant en drukgevoeligheid kunnen dat euvel mogelijk verhelpen.
De zachte handschoen past op elke handvorm, volgens de onderzoekers van de Amerikaanse Purdue University. Ze hebben ook bewust gekozen voor iets simpels als een rubberen handschoen, om het ontwerp zo toegankelijk en betaalbaar mogelijk te houden. Of het voor prothesedragers ook echt comfortabeler is, moet nog blijken; de onderzoekers zijn nu op zoek naar ziekenhuizen om klinische proeven in uit te voeren.