Hoe valt het aantal verdrinkingsdoden verder terug te brengen? Misschien brengt een reddingsrobot uitkomst. 

In 2019 verdronken er in Nederland meer dan honderd mensen. In Duitsland lag dat aantal ruim vier keer zo hoog. Zij verdronken niet alleen in open water, maar ook in zwembaden.

Drenkelingen spartelen en happen wel naar lucht, maar om hulp schreeuwen lukt vaak niet. Ook komt het voor dat mensen bewusteloos raken en naar de bodem zinken. Een onderzoeksteam van het Duitse Fraunhofer-Institut für Optronik, Systemtechnik und Bildauswertung (IOSB) ontwikkelde daarom een robotsysteem dat tijdig kan ingrijpen.


Hoe werkt de reddingsrobot?

De reddingsrobot werkt met camera’s die van bovenaf het water monitoren. Software die de beelden analyseert kan de typische houding van drenkelingen herkennen. In zwembaden worden de camera’s op het plafond gemonteerd en voor buitenzwembaden en recreatiegebieden aan drones of reclamezeppelins.

Zodra het systeem een drenkeling detecteert, gaan de coördinaten direct naar een robot. Deze staat stand-by achter een luik onderin het zwembad.


Sensoren

De robot navigeert naar de locatie en lokaliseert de drenkeling met camera’s. In meren, waar het zicht onder water vaak slecht is, gaat dit via akoestische sensoren. De robot pakt de drenkeling met een klemsysteem vast en trekt de persoon naar de oppervlakte.

Tijdens een praktijktest op de Hufeisensee, een kunstmatig aangelegd meer, wist het robotprototype een dummy van tachtig kilogram te redden. De dummy werd van drie meter diepte eerst omhoog en daarna over een afstand van veertig meter naar de oever gebracht. De hele reddingsoperatie duurde twee minuten.


Reuzenmanta

Het team wil nu kleinere, lichtere en goedkopere modellen gaan ontwikkelen toegespitst op zowel zwembaden als meren. De robot krijgt straks de gestroomlijnde looks van een reuzenmantarog.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Franhofer IOSB