Zuid-Koreaanse wetenschappers van KAIST ontwikkelden een door AI aangedreven robotpak dat dwarslaesiepatiënten zonder hulp van anderen uit de rolstoel krijgt.

 

Onderzoekers van het Korea Advanced Institute of Science and Technology ontwikkelden eerder robotpakken, zoals de WalkON Suit 1 uit 2016, maar daar was altijd menselijke hulp voor nodig. Daarin onderscheidt zich het nieuwe pak: met de WalkON Suit F1 kan de rolstoelgebruiker het nu helemaal zelf. De gebruiker koppelt zich aan de voorkant aan het robotpak, in plaats van achterin. Eenmaal aangekoppeld bevestigt hij of zij het pak rondom benen, middel en torso. De gebruiker kan zich met het pak in een normaal wandeltempo verplaatsen.

Het nieuwe robotpak heeft twee belangrijke nieuwe functies. Het kan nu zelf naar de rolstoelgebruiker toelopen en het blijft met rolstoelgebruiker geheel in balans zonder om te vallen. Dat komt door een functie die het zwaartepunt van het pak tegen de zwaartekracht in regelt. Daarmee kan de gebruiker in staande positie beide handen blijven gebruiken en zelfs een stukje zonder krukken lopen.

Verder zijn motor, verloopstuk en het hoofdcircuit geavanceerder. Zo zijn de motoren in de F1 twee keer zo efficiënt en is de regelsnelheid van de motorbestuurder verdrievoudigd. Daarnaast herkent het visuele herkenningssysteem van de robot obstakels beter en is de beweging van de robot door kunstmatige intelligentie beter aangepast aan de gebruiker en de omgeving.

Niet vreemd dat het pak afgelopen oktober als eerste eindigde in de jaarlijkse Cybathlon, een wedstrijd voor innovatieve hulptechnologieën waarbij robots door kleine ruimten moeten lopen en alledaagse taakjes demonsteren.

 

Foto: KAIST