Robotkok imiteert masterchef
Voor mensen met een drukke baan is het een uitdaging om elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Maar wat als je gewoon via je smartphone een maaltijdbestelling door kunt geven aan je eigen robotchef? Dat klinkt als toekomstmuziek, maar kan binnen enkele jaren werkelijkheid worden met de Automated Kitchen van het Engelse bedrijf Moley Robotics. De twee robotarmen in deze automatische keuken kunnen exact het werk van een echte chef-kok dupliceren. Daardoor kookt de Automated Kitchen volgens Moley Robotics niet als een machine, maar net zo goed als de amateur- of meesterkok die hij imiteert.
Een chef vertaalt al zijn vakkennis naar het gerecht door middel van zijn handen. Daarom heeft de Automated Kitchen ook twee robotarmen met aan het uiteinde een robothand, ontwikkeld door de Britse Shadow Robot Company, die de bewegingen van de menselijke hand zeer precies kan nabootsen. Elke robothand, compleet met vier vingers en een duim, is daarvoor voorzien van 20 elektromotoren, 24 scharnierpunten en 129 sensoren. Zo kunnen de robothanden onder meer ingrediënten selecteren, snijden, doseren en in pannen roeren. Uiteraard moeten die ingrediënten wel allemaal klaar liggen.
De werking van de Automated Kitchen is getest met behulp van Tim Anderson, oud-winnaar van de BBC Master Chef Competition, die daarvoor speciaal een eigen bisque met krab ontwikkelde. Dit recept is volgens hem ‘een echte uitdaging voor een menselijke chef om goed te maken, laat staan voor een machine.’ Terwijl hij de bisque in de studio kookte, werden zijn bewegingen tot in alle details in 3D opgenomen. Al die details werden vervolgens vertaald naar digitale bewegingen van de twee robotarmen en -handen. Deze maakten de bisque van Anderson precies na, afsluitend met het okégebaar dat Anderson zelf na afloop maakte. Hij noemt de ervaring ‘adembenemend’.
Moley Robotics werkt momenteel aan een kleine variant van de Automated Kitchen voor de consumentenmarkt, die in 2017 op de markt moet komen voor een prijs van zo’n vijftienduizend euro. Deze krijgt kleinere, meer compacte robotarmen en meer functionaliteiten, zoals een ingebouwde koelkast, oven en vaatwasser. Consumenten kunnen de robotkeuken dan vanaf hun smartphone programmeren en aansturen. De keuken krijgt bovendien een digitale bibliotheek met meer dan tweeduizend recepten. Bekende koks kunnen zelf hun 3D digitale kookprogramma’s maken en aanbieden voor de robotkeuken.
tekst ing. Paul Schilperoord