Nog dagelijks lopen talloze mensen in ontwikkelingslanden een ziekte op door vervuild drinkwater. De Nederlandse ontwerper Olivier de Gruijter ontwikkelde een drievoudig waterfilter dat op iedere jerrycan past. De Gruijter is de Nederlandse winnaar van de James Dyson Award 2019. In november dingt hij mee naar de internationale award.

Deelnemers aan de James Dyson Award worden uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor een bestaand probleem. De Gruijter, in 2015 aan de TU Delft afgestudeerd als industrieel ontwerper, liet zich inspireren door een reis naar India, waar hij zag hoeveel kinderen last hebben van uitdroging of diarree door het drinken van vervuild water.


Jerrycan

'Ik zag overal mensen lopen met dezelfde, standaard jerrycan', zegt hij en hij realiseerde zich: als ik een simpele oplossing wil vinden, moet ik het daar zoeken. De Gruijter ontwikkelde vervolgens een waterfilter dat verwerkt zit in de dop waarmee de jerrycan wordt afgesloten. Hij noemde zijn filter de JERRY
 

Het filter past op elke standaard jerrycan. 


Verbeterde smaak

Het zuiveringssysteem bevat drie verschillende filters. Zodra het kraantje wordt opengedraaid, loopt het vervuilde water door die filters door middel van waterdruk en zwaartekracht. 

Het eerste filter is vrij grof en verwijdert vuil en zand uit het water. Het tweede filter is een micromembraan dat al 99,99 % van de bacteriën en parasieten uit het water haalt. Vervolgens stroomt het water nog door een actief koolfilter, dat chemicaliën zoals chloor aan zich bindt en de smaak van het water verbetert.


Betaalbaar

De filters zijn eenvoudig te reinigen. 'Dat gaat automatisch bij het gebruiken', stelt De Gruijter. 'Je trekt aan een pompje en het water gaat stromen, Laat je het pompje los, dan reinigt het systeem zichzelf. Het kan niet misgaan en de gebruiker kan het niet vergeten.' De filters gaan mede daardoor meer dan 10.000 liter water mee.

Als de levensduur van de filters erop zit en ze verstopt raken, kunnen de afzonderlijke patronen worden vervangen en hoeft niet het hele filter te worden weggegooid. De totale kosten van een systeem: nog geen vijf dollar. Goedkopere waterfilters zijn momenteel vrijwel niet te vinden, stelt De Gruijter. 

'Het is absurd als je erover nadenkt: wereldwijd hebben bijna 800 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater', zegt De Gruijter. 'Filtertechnologie is ver ontwikkeld, maar het belangrijkste is om slimme toepassingen van de technologie te vinden die aansluiten bij de behoeften van de gebruiker en bij de juiste groep terechtkomen.'
 

Industrieel ontwerper Olivier de Gruijter met zijn prijswinnende waterfilter JERRY.


Wereldwijd probleem

Inmiddels heeft de ontwerper verschillende prototypes gebouwd. Het geldbedrag van 2200 euro dat hij bij de prijs krijgt, steekt hij in de verdere ontwikkeling van het filter. HIj hoopt een grote partij te kunnen interesseren voor zijn vindingen.

Wanneer hij het product op de markt wil brengen, weet hij nog niet. 'Ik ben technisch ontwerper, geen marketingspecialist', zegt hij. 

In november staat nog eens 33.500 euro op het spel wanneer De Gruijter het in de finale opneemt tegen de winnaars van de Dyson Awards uit andere landen. 

 

De Oti, een ontwerp van Amber De Decker, vertelt met kleuren en bewegingen wat er met de baby in het ziekenhuis gebeurt. Ouders voelen zich zo dichter bij hun kind.


Couveusebaby altijd dichtbij

Een van de tegenstanders van De Gruijter in die finale is de Vlaamse Amber De Decker, afgestudeerde van de Universiteit van Antwerpen. Zij won de Belgische hoofdprijs met de Oti, een apparaat waarmee familieleden thuis live de ademhaling van hun in het ziekenhuis opgenomen baby kunnen ‘voelen’.

Wanneer de baby in de couveuse ligt of wanneer de baby voeding krijgt of wordt onderzocht, licht de Oti op in verschillende kleuren. Bovendien kan het apparaat pulseren met de ademhaling. Gezinnen zijn zo in staat om de situatie van hun pasgeborene in het ziekenhuis op een persoonlijke en sensorische manier te volgen, rechtstreeks, zonder de verpleegkundigen te hoeven bellen. 

Om het product te laten oplichten, wordt in de couveuse een module geïnstalleerd die de bewegingen van de baby volgt. Zorgverleners kunnen bovendien aangeven wanneer de baby in de couveuse is of wanneer hij gevoed wordt.


Foto's: Jacob Stegenga