Als het aan Amerikaanse onderzoekers ligt, hebben we binnenkort de beschikking over een pleister die wonden kan bestoken met elektrische pulsen.

Wonden die niet dicht willen, zijn te behandelen met elektrische pulsen die bacteriën doden en de celgroei bevorderen. Nadeel is wel dat de patiënt hiervoor naar het ziekenhuis moet, waar hij wordt gekoppeld aan relatief forse apparatuur, waaronder een voedingsbron. De University of Wisconsin-­Madison lijkt er nu in te zijn geslaagd het eigen lichaam te benutten als energiebron. De belofte: de patiënt kan op ­termijn een elektrische pleister ophalen bij de apotheek. 
 

Nuttiger als medicijn

De onderzoekers gebruiken een dun lint met geminiaturiseerde piëzo-elektrische materialen, ook wel nanogeneratoren genoemd. Dat lint wordt om de borstkas gewikkeld en de ­ritmische beweging van de borstkas zorgt ervoor dat de ­materialen vervormen waardoor elektriciteit wordt opgewekt.

‘Het lint is gekoppeld aan het wondgaasje waarop twee elektroden zitten. Hiertussen ontstaan pulsen met een lage intensiteit’, zegt Xudong Wang, die met zijn team onderzoek doet naar nanogeneratoren. Aanvankelijk richtte Wang zich vooral op toepassingen voor de consumen­ten­elektronica. ‘Maar we beseften dat nano­generatoren ­nuttiger zijn als ­medicijn.’
 

Verrassend resultaat

Het prototype is onlangs getest op tien ratten met wondjes. Terwijl ze in- en uitademden, kregen de wondjes kleine elektrische schokjes. Een controlegroep met vergelijkbare wondjes werd niet behandeld. De verschillen bleken aanzienlijk: de wondjes die schokjes kregen, waren na drie dagen ­geheeld, die van de controlegroep pas na twee weken. 

‘De snelle wondgenezing is een zeer verrassend resultaat’, ­aldus Wang. Zo verrassend, dat hij samen met artsen tot in detail ­wil onderzoeken wat er gebeurt. Mogelijk speelt de ­lage intensiteit van de pulsen een rol. 
 

Amerikaanse onderzoekers werken aan een pleister die van energie wordt
voorzien door een dun lint met geminiaturiseerde piëzo-elektrische materialen.


Paar stapjes gevoeliger

Binnenkort willen de onderzoekers de elektropleister testen op varkens. De huid van deze dieren lijkt erg op die van de mens. Daarnaast moeten de nanogeneratoren nog een paar stapjes gevoeliger worden. ‘We willen energie halen uit heel kleine bewegingen, zoals het stromen van het bloed of de hartslag.’

Tekst: Jeroen Akkermans