Een slim geconstrueerd microtracking systeem blijkt in staat het zonlicht gedurende de hele dag volledig in te vangen. Gecombineerd met een superzonnecel levert dat een rendement van 36%, dat is twee maal de opbrengst van gangbare panelen.

Het zonnepaneel is ontwikkeld door de startup Insolight, voortgekomen uit de polytechnische universiteit EPFL van Lausanne. De kern van hun innovatie is het gebruik van een microtrackingsysteem dat 100% van het zonlicht invangt, waar de zon ook staat.

Microlenzen

De hoogrendements zonnecel

Dat systeem bestaat uit een folie van microlenzen die gezamenlijk werken als een netwerk van vergrootglazen. De folie is ontwikkeld door een van de onderzoekers van EPFL die op zoek was naar een manier om zonlicht te concentreren voor de productie van waterstof.

Die vergrootglazen concentreren het zonlicht op een zogeheten supercel, een speciaal ontwikkelde hoogrendements zonnecel met een opbrengst van 42% die bestaat uit verschillende lagen. Ze zijn relatief duur en worden vooral gebruikt bij speciale toepassingen als de zonnepanelen van satellieten. Dankzij het gebruik van de speciale folie hoeft de supercel die het paneel van Insolight gebruikt slechts enkele centimeters in het vierkant te zijn.

Voor optimaal rendement gedurende de complete zonnewende hoeft het folie slechts een beetje verschoven te worden. De combinatie van folie en supercel neemt niet meer ruimte in beslag dan een gebruikelijk zonnepaneel.


Industrieel

Nu worden er meer panelen ontwikkeld die werken met geconcentreerd zonlicht, het voordeel van het prototype van Insoligt is dat alle componenten op industriële schaal zijn te produceren. Ze verwachten daarom dat ze hun paneel, dat nog verschillende tetst moet ondergaan, kunnen aanbieden voor een concurrerende prijs per kilowattuur. Weliswaar zullen de aanschafkosten van het paneel hoger zijn, maar dat betaalt zich meer dan terug met de hogere opbrengst van het paneel.