Hoe vaak hebben we het afgelopen jaar al gehoord over de opmars van robots Dat we straks allemaal werkloos thuiszitten terwijl een robotarm of kunstmatige intelligentie ons werk doet? De Ingenieur onderzoekt elke maand de robotisering van een beroepsgroep. In de eerste aflevering: horecapersoneel. 

Maakt een robot straks je eten klaar? Waarschijnlijk wel. Voorspellende onderzoeken als die van de Oxford University wijzen allemaal naar een enorme kans dat koks worden vervangen door robots. Straks zal je beefburger niet meer met liefde gegrild worden door een student die een centje bij wil verdienen. In plaats daarvan loopt die burger over een lopende band en zorgen robotarmen ervoor dat hij altijd precies hetzelfde is. 

 

Touchscreen vervangt mens

Ook obers en serveersters kunnen zomaar worden vervangen . Nu is de introductie van robot-obers vaak nog een marketingstunt, maar ondertussen werkt bijvoorbeeld McDonalds al aan echte robotisering: klanten kunnen via een touchscreen hun bestellingen doorgeven. De keuken ontvangt de order en bereidt de schotel. De enige rol van de jongen of het meisje achter de balie: het nummertje omroepen en het eten geven. 

Zelfs chef-koks, de breinen achter menige sterrenmaaltijd, zijn niet veilig. Zo proberen onderzoekers van IBM kunstmatige intelligentie te leren recepten te bedenken. Dat kan op allerlei manieren: geef een computer 10.000 kookboeken om uit zijn hoofd te leren als basismateriaal, en een algoritme bedenkt een nieuw gerecht. Afhankelijk van hoe je het algoritme instelt zijn die gerechten avontuurlijker of traditioneler. Waar Jonny Boer maanden nog heeft om in zijn Librije met iets nieuws te komen doet een computer het in een paar seconden. 

 

Geen zorgen

Betekent dit nu dat iedereen die in de horeca werkt al op zoek moet gaan naar iets nieuws? De FNV denkt van niet; hoewel de vakbond zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van robotisering, verwacht zij niet dat het in de komende paar jaar een groot probleem wordt. Voor nu klopt dat, want de voorbeelden van robotkoks die er nu bestaan laten wel heel duidelijk zien waarin robots tekortschieten: ze kunnen niet omgaan met onvoorspelbaarheid en zijn weinig flexibel. Dat zijn precies de twee eigenschappen die de mens wel heeft. Tenzij restaurants hun kookproces drastisch omgooien (en bijvoorbeeld een lopende band installeren) zal de robotisering inderdaad niet morgen plaatsvinden. 

Vanaf nu elke maand in De Ingenieur: Het nieuwe werken, over robotisering en de banen die dat gaat kosten.

Openingsbeeld: Caught Codin