Wegwerphandschoenen zijn onmisbaar in de gezondheidszorg. Toch kunnen ze straks misschien worden vervangen door een virusvernietigende handschoen.

Tijdens de coronapandemie ontstonden problematische tekorten aan onder meer mond­maskers en wegwerphandschoenen. Een team van Rice University in de Verenigde Staten werd hierdoor getriggerd om een alternatief voor de wegwerphandschoen te bedenken.

Het idee ontstond om virussen die op de handschoen komen te vernietigen met hitte. Het onderzoeks­team ontwikkelde daarvoor een handschoen op basis van smart textile. 

 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Isolerende laag

De handschoen bevat aan de buitenkant materiaal dat elektriciteit geleidt. Door de elektrische weerstand daarvan wordt de buitenkant van de handschoen heel snel meer dan 100 graden Celsius.

Bij die temperatuur gaan binnen vijf seconden 99,99 procent van alle virussen, zoals het coronavirus SARS-CoV-2, kapot. Dankzij een isolerende laag aan de binnenkant van de handschoen wordt het binnenin tijdens dit proces niet warmer dan 36 graden Celsius.


Desinfecterend

Het medisch personeel zou zo in enkele seconden de handschoenen kunnen desinfecteren zonder ze uit te trekken. Op die manier kan een handschoen honderden keren achter elkaar worden gebruikt, waardoor volgens de Rice-onderzoekers zo’n negen kilogram aan wegwerphandschoenen wordt bespaard.

Het materiaal leent zich ook voor andere wegwerpkledingstukken, zoals gezichtsmaskers en medische schorten.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Gustavo Raskosky/Rice University