Een nieuw materiaal, gemaakt van naftaleen, smelt weg in het duister en wordt weer hard met groen ledlicht. Het materiaal kan worden gebruikt om 3D-printen beter te maken.

De Universiteit van Gent werkte bij het ontwikkelen van het materiaal samen met het Karlsruher Institut für Technologie en de Australische Queensland University of Technology. De onderzoekers zochten een materiaal dat stevig genoeg is om printmateriaal aan 'op te hangen', maar ook weer kan worden weggehaald zonder schade aan het geprinte object. Dit soort 'steigers' zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat je veel meer verschillende vormen kunt printen. Het object hoeft immers niet meer op zichzelf te steunen tijdens het printen; pas na uitharden moet het op zichzelf kunnen staan.

 

Als sneeuw voor de zon

Er zijn een hoop verschillende materialen te bedenken als steigers, zoals aerogels. Maar het weghalen van die materialen als het printen klaar is is niet altijd even makkelijk. Of de materialen zijn duur, of laten zich moeilijk vervormen. Dit nieuwe materiaal heeft die problemen niet; nadat het zijn werk heeft gedaan hoef je het bouwwerk alleen maar een paar dagen in het donker laten staan, waarna het als sneeuw voor de zon smelt.

Dat het materiaal smelt, komt door de combinatie van naftaleen met triazolinediones. Deze moleculen binden aan elkaar, maar alleen als er energie in het materiaal wordt gepompt. Onder licht wordt het geheel dus hard. In duisternis laten de moleculen elkaar los en wordt het geheel weer vloeibaar.

 

Moeilijke scheikunde

De onderzoekers noemen deze aanpak 'omgekeerd aan de meeste scheikundige toepassingen', en zeggen dat veel mensen dachten dat dit niet kon. Het tegendeel blijkt waar, hoewel het de vraag is of het materiaal herbruikbaar is. Dat is niet per se nodig; beide stoffen zijn redelijk betaalbaar.

Een bijkomend voordeel van dit materiaal: naftaleen wordt ook gebruikt om motten weg te houden. Je weet dus zeker dat er geen ongedierte in je 3D-geprinte objecten zal komen.