De miljoenenstad Tianjin in China heeft een nieuwe bibliotheek in gebruik genomen. Het oogstrelende ontwerp is van de hand van het Nederlandse architectenbureau MVRDV. De boeken staan in golvende wanden, die door lijken te lopen in het plafond.

Tianjin is een grote stad in de buurt van Beijing. De Tianjin Binhai openbare bibliotheek ligt in een centrale wijk aan zee in deze miljoenenstad. Voor het ontwerp werkte MVRDV samen met het lokale architectenbureau Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI). Het gebouw dat zij samen ontwierpen, levert prachtige foto's op.
 

 

In de centrale hal trekt een grote heldere bol meteen de aandacht. Het is een auditorium, dat van buitenaf lijkt op de bal van een oog. Het gebouw schijnt dan ook al een bijnaam te hebben gekregen van de stadsbewoners: ‘Het Oog van Binhai’.
 

Golvende planken

De plaatsing van de boeken is ook bijzonder. De boekenkasten staan op planken van circa een halve meter hoog die tezamen een golvende wand vormen. Op die golvende planken mogen bezoekers lopen, zitten en elkaar ontmoeten. De welvingen doen wel wat denken aan de lijnen op een hoogtekaart, horizontale lijnen die overigens doorlopen in het plafond.
 

Kleurrijke aluminium platen

De bovenste boekenplanken zijn onbereikbaar. Er staan geen boeken op, maar tegen de achterwand zitten aluminium platen met een kleurrijke print van de ruggen van boeken. Oorspronkelijk was het plan dat bezoekers de bovenste planken wel konden bereiken – via kamers aan de achterzijde van de wand – maar de opdrachtgever heeft dit plan de nek omgedraaid, tegen het advies van MVRDV in.

Wat wellicht meespeelde bij deze beslissing is de zeer strakke tijdsplanning waarmee het gebouw is neergezet. Van de eerste schetsen tot de opening heeft het maar drie jaar geduurd. Het gebouw heeft een oppervlakte van 33.700 m2, verdeeld over vijf lagen. Onder de grond zitten ruimtes voor installaties en opslag van het grote boekenarchief. Daarboven op de begane grond de grote hoofdruimte voor het publiek, de toegang tot het bolvormige auditorium en goed toegankelijke leeszalen voor kinderen en ouderen. De bovenste vier verdiepingen herbergen meer leeszalen, loungeruimtes, vergaderzalen, geluidsstudio’s en kantoren.

 

Nederland architectenland

Nederland blaast al tijden zijn partijtje mee in de internationale wereld van de architectuur. Ben van Berkels bureau UNStudio, dat onder meer het nieuwe station Arnhem (lees: 'Extreme engineering voor station Arnhem') maakte, is bijvoorbeeld ook in Zuidoost-Azië erg gewild (lees: 'Campusontwerp van de toekomst in Singapore'). Rem Koolhaas ontwierp een ongebruikelijke wolkenkrabber voor CCTV in Beijing. In dit rijtje past ook het bureau MVRDV, dat we in Nederland onder meer kennen van de Rotterdamse Markthal (lees: 'Rotterdam opent grootste markthal').

 

Alle foto's MVRDV / Ossip van Duivenbode